Top50 Glas publike

Kina pravi sopstvenu GitHub alternativu

Trgovinski, a slobodno možemo da kažemo i tehnološki rat između SAD i Kine uslovio je neke nov trendove. Huawei je otvorio svoju prodavnicu aplikacija, a izgleda da će i softverske kompanije iz Kine dobiti svoju verziju GitHub-a. Naime, ovaj poznati sajt za hostovanje izvornih kodova aplikacija je do sada imao mnogo članova iz Kine. Sada se kineske kompanije spremaju da razviju sopstvenu developer zajednicu koja se zove Gitee.

PCPress.rs Image

Ovakav razvoj događaja je u neku ruku i očekivan. Tokom jula, GitHub, koji je u vlasništvu Microsoft-a, onemogućio je pristup servisu korisnicima iz država kojima je SAD uvela sankcije (kao što su Iran i Srijia), što je izazvalo dosta komešanja u globalnoj developer zajednici.

Gitee nije nova platforma. Ona već postoji sedam godina, ali je upotrebljavana uglavnom za lokalne potrebe. Međutim, Ministarstvo industrije i informacione tehnologije, koje jedno od najvećih tehnoloških regulatornih tela u Kini, odlučilo je da Gitee postane „nezavisna hosting platforma u Kini za open-source kodove“. Projekat će voditi konzorcijum koji čine Open source China, kompanija iz Šenžen-a koja upravlja open-source zajednicom u Kini i Gitee, a već ga je podržalo desetak velikih kineskih tehnoloških kompanija i univerziteta.

Pročitajte i:  Blizzard video igre nedostupne u Kini

Gitee već sada ima više od 10 miliona open-source repozitorijuma i bazu od preko pet miliona developera. To je znatno manje od GitHub-a (sa 100 miliona repozitorijuma i oko 31 miliona developera), ali se veruje da će nakon ove inicijative, pomenute brojke brzo porasti.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,