BIZIT plus

Kineska alternativa GPS-u bi mogla da bude pokrenuta 2020. godine

Zbog neprestanih tenzija između različitih zemalja, videli smo kako su neke vlade preuzele na sebe da pokušaju da se distanciraju. Na primer, nedavno smo pisali da je Rusija uspešno testirala sopstveni internet u pokušaju da filtrira sadržaj sa spoljnih veb lokacija. Takođe smo videli kako neke zemlje, poput Kine, takođe pokušavaju da smanje uticaj sa zapada cenzurišući sadržaj i blokirajući neke aplikacije. Sada se čini da bi Kina mogla da ode korak dalje lansiranjem vlastitog GPS-a koji bi mogao da stigne 2020. godine.

PCPress.rs Image

U izveštaju Nikkei Asian Review, kineska mreža satelita, Beidou, bi u suštini izdvojila uređaje koji se koriste u zemlji od američke tehnike. GPS-om upravljaju SAD, što znači da u teoriji vlada SAD-a ima mogućnost da ga onemogući za strane subjekte u ime političkih ili vojnih interesa. U neku ruku smo to i videli kada su SAD stavile Huawei na Entity List-u, sprečavajući Huawei da koristi proizvode i tehnologije iz SAD-a, zahvatajući uređaje poput pametnih telefona i računara.

Rukovodilac projekta, Ren Chengqi, otkrio je da je core navigacionog satelitskog sistema Beidou završen ranije u decembru, a da bi poslednja dva satelita trebalo da budu u orbiti „pre 2020.“ To će tehnički biti treća faza Baidou-a, koja je prvi put puštena 2000. godine, ali predstavlja vrhunac satelitskog sistema u svom sadašnjem obliku, piše Engadget. „Neće biti veće nadogradnje do 2035. godine“, rekao je Ren. Većina kineskih korisnika neće morati ništa specijalno da uradi da bi iskoristili prednost nove mreže. Oko 70% kineskih pametnih telefona već podržava Beidou, kaže Nikkei. Već postoji 120 partnera koji će koristiti Beidou za tehnologiju mapiranja.

Pročitajte i:  Prodaja TikToka ili zabrana?

Kao i kod ruskog GLONASS-a, kineski poriv za sopstvenim sistemom navigacije se odnosi na nezavisnost. Kada Kina bude lansirala sopstvenu alternativu GPS-u, biće korak bliža smanjenju zavisnosti od stranih tehnologija. Beidou osigurava da lokacijske usluge nastave nesmetano sa radom i pozicionira Kinu u skladu s novijim tehnologijama poput 5G i autonomnih automobila.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:

1 thoughts on “Kineska alternativa GPS-u bi mogla da bude pokrenuta 2020. godine

  • 31. 12. 2019. at 12:39
    Permalink

    Zapravo suština je da sistem već radi više od decenije ali pokriva samo Kinu odn. Azijsko-Pacifički region. Ali od sada će pokrivati ceo svet, kao što to radi američki GPS.

Comments are closed.