BIZIT 2022

Kineski dronovi špijuniraju Ameriku

Kancelarija Imigracionog biroa iz Los Anđelesa je u memorandumu, koji je izdat u avgustu, iznela tvrdnje u vezi sa aktivnostima kompanije DJI koja se bavi proizvodnjom dronova, a u kojima se tvrdi da kompanija kineskoj vladi obezbeđuje informacije o osetljivim infrastrukturama u Sjedinjenim Američkim Državama, te druge poverljive podatke.

PCPress.rs Image

U memorandumu se dalje navodi da se DJI najpre interesuje za mete koje imaju moć da utiču na pomenute infrastrukture, a najpre se radi o železnicama, kompanijama koje obezbeđuju vodu za piće, te fabrikama za proizvodnju oružja. Dalje se navodi da kompanije koje koriste DJI sisteme rizikuju da omoguće prikupljanje osetljivih podataka, koji će na kraju biti predati kineskoj vladi, koja bi mogla da ih upotrebi prilikom fizičkih ili cyber napada na Sjedinjene Američke Države.

Iz DJI kompanije su demantovali ove optužbe, te opovrgli tvrdnje da njihovi dronovi na bilo koji način ugrožavaju američku sigurnost, te podsetili da ovo nije prvi put da vlada Sjedinjenih Američkih Država iznosi lažne tvrdnje o njihovoj kompaniji.

Pročitajte i:  FAA je odobrila dizajn dronova za isporuku kompanije Matternet

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,