BIZIT plus

Kini preti tehnološki sunovrat?

Drastičan pad akcija kineske tehnologije je zabeležen tokom ove godine.

PCPress.rs Image

Pad poverenja investitora?

Kineski investitori pokazuju veliku zabrinutost zbog pada akcija tokom ove godine. Do sada se verovalo u eksponencijalni rast kineskih tehnoloških kompanija zbog velikog domaćeg tržišta i globalne ekspanzije. Napredak u inovacijama i kreativnosti kineskog tehnološkog prostora je pružao velike nade.

Najbolji takav primer je Tik Tok koji se pokazao kao kineski proizvod koji može da postane široko prihvaćen u celom svetu uprkos geopolitičkim tenzijama i trgovinskom ratu između Kine i Sjedinjenih Američkih Država. Proboj Huawei na svetskom tržištu je takođe budio velike nade.

Međutim akcije kineskih interenet kompanija opadaju sve više ali i drugih tehnoloških kompanija. Jedan od razloga koji je uticao na drastičan pad akcija su oštrije regulatorne mere koje je preuzela kineska vlada, rekordne kazne i socijalne donacije. Pad akcija dodatno ubrzava strah da bi i Kina mogla ubrzo da se nađe pod sličnim sankcijama kao i Rusija.

Trenutni pada akcija kineskih tehnoloških kompanija treba možda gledati i kroz neku drugu prizmu. Kako je cilj Kine da postane nezavisna i lider u tehnologiji, ne treba verovati da će državna politika dozvoliti da se tehnološka grana koja se do sada pokazala kao moćna tek tako otkine. Pre treba ovaj pad sagledavati kao neku vrstu taktičkog ili preventivnog poteza.

Pročitajte i:  Da li će ByteDance morati da proda TikTok?

Izvor: The Star

Facebook komentari: