Microsoft izveštava o razvoju Majorane u svojoj potrazi za izgradnjom kvantnih računara

Microsoft kaže da su njegovi istraživači pronašli dokaze o egzotičnom fenomenu koji je ključan za njegove planove za izgradnju kvantnih računara opšte namene.

PCPress.rs Image

Microsoft je odabrao posebno egzotičnu tehnološku strategiju

Očekuje se da će fenomen, poznat kao Majorana nulti režim, olakšati put topološkom kvantnom računarstvu – tehnološkom pristupu koji favorizuje Microsoftov Azure Quantum program. Kvantno računarstvo je samo po sebi dovoljno čudan koncept: za razliku od rigidnog sveta klasičnog računarstva jedan ili nula, kvantno računarstvo žonglira sa kvantnim bitovima ili kubitima, koji mogu predstavljati jedinice i nule istovremeno dok se rezultati ne pročitaju. Naučnici kažu da kvantni pristup može rešiti određene vrste problema – na primer, optimizaciju mreže ili simulacije molekularnih interakcija – mnogo brže od klasičnog pristupa.

Microsoft Azure, Amazon Web Services i druge usluge zasnovane na cloudu već koriste hibridne sisteme da donesu neke od prednosti kvantnog pristupa aplikacijama, u rasponu od razvoja lekova do upravljanja saobraćajem. U isto vreme, Microsoft i druge kompanije pokušavaju da naprave hardver i softver za full-stack kvantne računarske sisteme koji mogu da preuzmu daleko širi spektar aplikacija. Microsoft je odabrao posebno egzotičnu tehnološku strategiju, koja uključuje indukciju kvantnih stanja na topološkim superprovodnim žicama. Da bi ta kvantna stanja bila stabilna, žice bi hostovale nulte modove Majorane lokalizovane na svakom kraju. Majoranski nulti modovi su bili tema teorijskog interesovanja od 1937. godine, ali su decenijama ostali isključivo u domenu teorije.

Pročitajte i:  Microsoft sprema redizajn Copilota

Tokom 2018. godine, tim istraživača je izvestio da su oni stvorili fenomen, da bi tri godine kasnije povukli svoje tvrdnje. Prošle godine, analiza podataka iz eksperimentalnih kvantnih uređaja Azure Quantum je otkrila potpise koji sugerišu da su Majorana nulti modovi prisutni na oba kraja precizno podešene nanožice (nanowire). Drugi potpisi u podacima o električnoj provodljivosti ukazivali su na otvaranje i zatvaranje onoga što je poznato kao topološki jaz – još jedan signalni znak koji ukazuje na uspešno otkrivanje. Čak i ako rezultati budu potvrđeni, biće potrebno mnogo više istraživanja da bi se kreirali topološki kubiti i sastavio kvantni računar koji je spreman za rad. Ali Microsoft-ovi istraživači će barem imati dodatno uverenje da su na pravom putu.

Izvor: Finance

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,