Zebra

Japanski tehnološki konglomerat će davati plate zaposlenima u bitkoinima

GMO Internet Inc, japanski tehnološki konglomerat čija se vrednost meri u milijardama dolara, saopštio je da će ponuditi isplaćivanje dela plate u bitkoinima. Nova opcija plaćanja bi trebalo da zaživi u februaru 2018. godine, prema portalu coindesk.com. Kompanija sa sedištem u Tokiju je rekla da će se opcija postepeno otvoriti za sve njihove zaposlene kojih ima više od 4.000 sa punim radnim vremenom.

Oni koji se odluče za novu šemu biće u mogućnosti da odaberu koji deo njihove mesečne zarade dobijaju u bitkoinu između najmanje 10.000 jena (oko 88 dolara) i maksimalno 100.000 jena (882 dolara), prema pisanju coindesk-a. GMO čak navodno nudi stimulans za one koji se pridruže novom platnom sistemu, bonus od deset procenata izabranog bitkoin iznosa. Dok su japanski zakoni o radu predviđeni isplatom plata u jenima, GMO je rekao za Kyodo News da ne krši nikakve propise pošto bi bitkoin plaćanje bilo opciono, zasnovano na obostranom sporazumu i izvedeno iz mesečne plate zaposlenog. U septembru, GMO je najavio da će uložiti 3 miliona dolara u rudarenje bitcoina – proces dobijanja novčića preko moćnih računara – počevši od prve polovine 2018.

Pročitajte i:  Moderna kupovina: Tesla i plaćanje Bitkoinom

Kompanija kaže da veruje da će kriptovalute poput bitkoina evoluirati u “univerzalne valute” dostupne svima na globalnom nivou, što dovodi do “nove ekonomske zone bez granica”. Međutim, nisu svi toliko optimistični u pogledu porasta digitalnih valuta. Sve veći broj stručnjaka upozorava na potencijalni efekat balona. Ranije ove nedelje, ekonomista nagrađen Nobelovom nagradom Robert Šiler, upoređivao je bitkoin sa “zarazom” , sa brzim fluktuacijama cena, što odražava “intenzitet epidemije”.

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,