Konačno Ubuntu na Mac računarima

Novi Linux port omogućava Apple-ovom M1 Mac-u da prvi put pokreće Ubuntu. Corellium, firma koja nudi virtuelizovanu verziju iOS-a za bezbednosno testiranje, uspešno je prebacila Ubuntu na M1 Mac i izdala vodič za ostale. Izmenjena verzija Ubuntu-a pokreće se kroz redovni korisnički interfejs i uključuje USB podršku.

PCPress.rs Image

Konačno Linux i tamo gde nije bio poželjan

Tim u Corellium-u je tačno objasnio kako je uspeo da pokrene Ubuntu. Iako se određeni broj M1 komponenti deli sa Apple-ovim mobilnim čipovima, nestandardni čipovi su izazvali stvaranje Linux upravljačkih programa kako bi Ubuntu pravilno funkcionisao. Apple nije dizajnirao M1 Mac računare imajući na umu dual-boot ili Boot Camp.

Hector Martin, programer koji redovno pokreće Linux na raznim hardverima, takođe prenosi Linux na M1 Mac. Čini se da programere mame prednosti performansi koje nude Apple-ovi M1 čipovi i mogućnost pokretanja Linux-a na nečujnoj mašini zasnovanoj na ARM-u.  Tehnički direktor Corellium-a Chris Vade opisuje ovaj novi port kao potpuno upotrebljiv na Mac Mini M1, a funkcioniše pokretanjem pune radne površine Ubuntu-a sa USB-a. Ipak će vam trebati USB-C dongle da bi umrežavanje funkcionisalo, a postupak pokretanja porta zahtevaće malo upoznavanja sa Linux-om i prilagođenim kernelima. Corellium je objavio vodič o procesu, ako ste zainteresovani za isprobavanje ovog beta projekta.

Izvor: The Verge

 

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,