BIZIT Seminar

Konferencija Intelektualna svojina i internet 2020 uživo na internetu

Konferencija Intelektualna svojina i internet 2020 biće održana 4. septembra sa početkom u 10 časova. Konferenciju po peti put zajednički organizuju Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu i Fondacija „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS). Usled pandemije koronavirusa konferencija će biti održana putem platforme Zoom, a zainteresovani će moći da je prate uživo putem sledećeg linka.

PCPress.rs Image

Konferenciju će otvoriti prof. dr Zoran Mirković, dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, Zoran Perović, predsednik Upravnog odbora Fondacije RNIDS i prof. dr Dušan V. Popović, predsednik Organizacionog odbora konferencije.

Posetioci konferencije imaće izuzetno retku priliku da slušaju predavanje sudije Opšteg suda Evropske unije, jer će uvodno izlaganje održati Dr Kristina Kovalik-Banjčik (Krystyna Kowalik-Bańczyk), sudija Opšteg suda EU sa sedištem u Luksemburgu. Ona će govoriti na temu prakse institucije u kojoj radi u vezi sa povredom žiga na internetu.

Dr Kovalik-Banjčik obavlja navedenu dužnost od 2016. godine. Pre nego što je izabrana za sudiju, radila je kao istraživač i profesor na Tehnološkom univerzitetu u Gdanjsku i u Institutu za pravne studije Poljske akademije nauka. Obrazovala se u Gdanjsku, Tuluzu i Brižu. Autorka je brojnih naučnih radova iz prava Evropske unije, a specijalizovana je za pravo konkurencije i pravo intelektualne svojine.

Pročitajte i:  Sopstveni sajt i domen kao osnovi uspešne e-prodavnice: Zašto ključ od vaše e-radnje ne sme biti u tuđim rukama

Odnos autorskog prava i savremenih, internetom omogućenih tehnologija – jedna od tema

Jedan od tematskih fokusa konferencije je odnos autorskog prava i savremenih, internetom omogućenih tehnologija, a izlagaće redovni profesori Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, prof. dr Slobodan M. Marković i prof. dr Dušan V. Popović, kao i vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, prof. dr Sanja Radovanović.

Deo konferencije posvećen je pravu i domenima, pa će biti reči o pravnom okviru koji se primenjuje na nove generičke domene (new gTLDs), o aspektima međunarodnog privatnog prava koji se tiču rešavanja sporova povodom naziva domena i blokiranju sadržaja na internetu iz ugla registra domena. Govoriće dr Aleksandar Krikiner, advokat, partner advokatske firme Leksing i profesor na Univerzitetu u Namiru, dr Marko Jovanović, vanredni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu i Dejan Đukić, v.d. direktora RNIDS-a.

Tokom konferencije biće predstavljen zbornik “Intelektualna svojina i internet (2020)” čiji je izdavač Pravni fakultet Univerziteta u Beogradu, a finansijsku podršku izdanju već pet godina unazad pruža RNIDS. Zbornik sadrži radove vodećih srpskih istraživača u oblasti prava intelektualne svojine i prava interneta, a autori će tokom trajanja programa predstaviti najznačajnije nalaze svojih radova.

Pročitajte i:  RNIDS: Kompanijski nastup kroz digitalne kanale i Internet kao osnova poslovanja

U ovom, petom po redu zborniku autori priloga analiziraju iscrpljenje autorskog prava na digitalnim primercima dela, određene prepreke za masovnije korišćenje Creative Commons licenci u srpskom pravu, novu Direktivu EU o autorskom pravu na digitalnom jedinstvenom tržištu, pravo na zaborav i dr.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,