Koristite Microsoft Teams? Ne pridružujte se sastancima dok ne saznate za novu pretnju

Milioni korisnika Microsoft Teams-a upozoreni su da paze na novi napad koji bi hakerima mogao dati potpunu kontrolu nad njihovim računarima.

PCPress.rs Image

Cyber lopovi koriste prednosti ove pouzdane platforme

Zahvaljujući uglavnom pandemiji COVID-a, Microsoft Teams su zabeležili brzi porast broja ljudi koji se prijavljuju svaki dan i sada se mogu pohvaliti sa preko 270 miliona aktivnih korisnika mesečno. To je velika priča o uspehu američke tehnološke firme, ali taj trijumf nije prošao nezapaženo od strane sajber kriminalaca koji sada ciljaju ovaj onlajn prostor za sastanke i saradnju sa novom vrstom malvera. Prema timu za bezbednost u Avananu, hakeri su pokušavaju da napadnu korisnike Teams-a preko zlonamernih .exe fajlova koji su ugrađeni u chat thread-ove.

Nakon preuzimanja, počeli su da napadaju računare i instaliraju zlonamerni softver koji napadačima daje potpuni pristup uređaju i svemu što se dešava da se na njemu čuva. Avanan kaže da je doživeo brz porast u timskim napadima sa hiljadama pretnji primećenih od početka 2022. Iako može izgledati kao da je teško infiltrirati se u uslugu, postoje razlozi zašto kriminalci postižu priličan uspeh sa ovom novom vrstom napada. Prvo, Teams se smatra veoma sigurnom platformom, što znači da korisnici imaju tendenciju da veruju onome što je objavljeno u njoj. U stvari, smatra se da je veća verovatnoća da će korisnici preuzeti sadržaj sa Teams-a nego iz emails, a postoji i problem zaštite od ovih vrsta pretnji sa podrazumevanim postavkama koje često nisu u mogućnosti da skeniraju linkove i fajlove da bi proverile da li ima malvera.

Pročitajte i:  Microsoft Teams uvodi nove opcije za znakovni jezik

Izvor: Express

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: