Kreator Yacht Club Bored Ape dobio je parnicu

Sudija je presudio u korist tvorca Yacht Club Bored Ape Yuga Labs u tužbi protiv konceptualnih umetnika Ryder Ripps i Jeremy Cahen, koje je Yuga Labs optužio za kršenje žiga zbog parodije na BAYC-ovu kolekciju ne-zamenljivih tokena (NFT). U petak je sud u Kaliforniji rekao da Yuga ima pravo da zaštiti zaštitni znak BAYC i da projekat Rippsa i Cahen, poznat kao RR/BAYC, nije umetnički izraz zaštićen Prvim amandmanom. „Prodaja RR/ RR/BAYC -ova od strane optuženih nije ništa više umetnička od prodaje falsifikovane tašne“, napisao je američki okružni sudija John Walter u presudi po skraćenom postupku.

PCPress.rs Image

Ripps i Cahen, su prošlog maja objavili set RR/BAYC NFT-ova koji sadrže duplikate BAYC umetničkih dela i prodaju ih za manje od skupog zvaničnog BAYC NFT-a. Prema Ripsovom tvitu u to vreme, kolekcija je trebalo da posluži kao „umetnička izjava o prirodi NFT-a“ i „satira protiv prakse Iuga Labs-a“. Kolekcija je takođe objavila Ripsove tvrdnje da BAYC NFT sadrže neonacističke slike, nešto što je Yuga Labs oštro negirao.

Yuga Labs je podnela tužbu ubrzo nakon što su Ripps i Cahen predstavili kolekciju, navodeći da je par zloupotrebio žigove BAYC-a „u pokušaju da prevari članove zajednice da kupe njihove NFT umesto zvaničnih BAYC NFT-ova“. Takođe je optužio par da se bavi lažnim oglašavanjem koje je unelo „konfuziju“ među korisnicima. Rips nije odmah odgovorio na zahtev e-pošte za komentar od The Vergea.

Uprkos tvrdnji Rippsa i Cahena da je projekat RR/BAYC stvar umetničkog izraza, sud navodi da serija nije zaštićena Prvim amandmanom. To je jednostavno „kolekcija NFT-ova koji ukazuju na iste digitalne slike na mreži kao i BAYC kolekcija“, navodi se u presudi, uz napomenu da „prodaja NFT tržišta optuženih i veb-sajt Ape Market ne sadrže umetnički izraz ili kritički komentar“.

Primena zakona o autorskim pravima i žigovima na NFT je uglavnom neistražena teritorija, a Ripps i Cahen  su tvrdili da je Yuga Labs prenela svoja prava na žig na ljude koji su kupili BAYC NFT. Ali sud nije bio ubeđen. U njemu su citirani uslovi i odredbe kompanije Yuga Labs, u kojima se navodi da Yuga „daje svakom vlasniku BAYC NFT licencu za autorska prava i za ličnu upotrebu i za komercijalnu upotrebu“, ali „ne i licencu za žig za korišćenje BAYC oznaka“.

Sud takođe odbija tvrdnje da Yuga Labs zapravo ne poseduje prava na žig jer su NFT nematerijalni. Da bi potkrepio svoju odluku, sud citira nedavni slučaj autorskih prava koji uključuje luksuzni modni brend Hermes i MetaBirkins, neovlašćenu NFT liniju koja koristi slike lažnih Birkin torbi. U tom slučaju, njujorški sud je presudio da roba ne mora da bude opipljiva da bi zakoni o žigovima stupili na snagu i naložio tvorcu MetaBirkinsa Mason Rothschild da isplati 133.000 dolara Hermesu.

Pored kršenja žiga kompanijeYIuga Labs, sud kaže da su Ripps i Cahen takođe prekršili pravila vezana za sajber skvoting, ili čin registracije imena domena sličnih zaštićenim brendovima u nadi da će profitirati od uočene veze sa njima. Kao što je navedeno u presudi, Ripps i Cahen su kreirali i koristili domene rrbaic.com i apemarket.com, od kojih su oba sadržala BAYC brend, za koji sud smatra da je „zbunjujuće sličan“ brendiranju kompanije Yuga Labs.

Nije jasno koliko bi Ripps i Cahen mogli da plate u ovom slučaju. U presudi se zaključuje da Yuga Labs ima pravo na odštetu, ali se kaže da će iznos morati da se utvrdi u kasnijem suđenju.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: