LC-Power M.2 kućište i PCI kartica: Brzina u džepu

Sa sve više megapiksela, 4K i 8K filmovima i milionima video-snimaka raste potreba i za njihovim skladištenjem i prenosom. Pošto niko ne voli da cupka 20 minuta pored računara dok prebacuje dva 4K filma, brzina je još jedan od faktora koji treba uzeti u obzir za prenosivo skladište podataka. Ukoliko na to dodamo neprestanu težnju da se skrati vreme potrebno za bilo kakvu računarsku operaciju, jasno je da postoji ogromna potreba za stalnim ubrzavanjem skladišnih uređaja.

PCPress.rs Image

Eksterno kućište

LC-Power je ponudio svoje rešenje za ovaj problem elegantnim kućištem namenjenim NVMe SSD-ovima. Model oznake LC-M2-C-NVME-2X2 ne krije mnogo svojim imenom, pa je iz naziva jasno da je u pitanju LC-Power M2 USB-C NVME 2X2 uređaj. Ovo kućište prima NVMe SSD-ove M2 tipa s dužinama od 30 do 80 mm i širinom od 22 mm.

PCPress.rs Image

Veliko aluminijumsko kućište rešava problem zagrevanja, ponašajući se kao ogromni hladnjak koji je preko potreban, posebno kod veoma brzih SSD-ova. Instalacija je krajnje jednostavna i zahteva da odvrnete dva šrafa šrafcigerom koji dolazi u paketu, prosto skliznete unutrašnji deo i oslobodite slot za SSD. Unutra je šraf kojim treba osigurati SSD na mestu, i uz USB kabl koji ide u paketu, spremni ste za brz prenos podataka.

Pročitajte i:  Samsung prelazi na novi 3D V-NAND dizajn

PCPress.rs Image

Treća generacija ne miruje

Treba imati na umu da će brzina prenosa zavisiti i od brzine vaših USB portova, a ne samo SSD-a. Tu se stvari malo komplikuju. Otkako smo dobili treću generaciju USB standarda, čini se kao da svaki čas dobijamo nove specifikacije. Posle USB 3.0 dobili smo USB 3.1 pa USB 3.2, koji je dalje evoluirao generacijski na Gen1, Gen2, a odnedavno i na Gen 2×2. I dok je prva generacija USB 3.2 Gen1 bila zakucana na 5 Gb/s, a Gen2 na 10 Gb/s, novi Gen 2×2 ponovo udvostručuje brzine i omogućava 20 Gb/s prenosa.

Ove brzine se ostvaruju korišćenjem dva zasebna kanala (otud ono 2×2 u nazivu), od kojih je drugi namenjen prenosu video-signala, a kada se ne koristi, omogućava prenos podataka brzinom od 2×10 Gb/s ili plafon interfejsa od oko 2500 MB/s.

PCPress.rs Image

Interna kartica

Budući da svega šačica najnovijih matičnih ploča podržava USB 3.2 2×2 standard, LC-Power u svojoj ponudi ima i LC-PCI-C-USB32-2X2, PCIe x4 karticu koja obezbeđuje potrebni interfejs za starije računare. Ovo je idealno rešenje kojim ćete omogućiti i da stariji računari mogu da brzo čitaju i upisuju po vašem superbrzom eksternom skladištu, i da tako prenosite podatke do drugih računara.

Pročitajte i:  Samsung bi mogao prvi da napravi NAND od 1000 nivoa

PCPress.rs Image

Kapacitet skladišta zavisiće od SSD-a koji stavite unutra, a brzina od interfejsa na koji je priključen. To znači i da neće baš na svakom laptopu i PC-ju sa USB-C portom ovaj SSD raditi munjevito, već da postoje ograničenja. Takođe, osim gomile USB specifikacija, imajte na umu i da USB 3.2 2×2 zahteva poseban kabl, pa čuvajte ovaj koji ste dobili u paketu, jer ukoliko ga izgubite ili negde zaboravite, brzina prenosa će patiti. Primera radi, ako očekujete da ćete moći da koristite kabl s punjača vašeg pametnog telefona, računajte da će brzine prenosa biti drastično manje.

PCPress.rs Image

Cene SSD-ova sada nisu previsoke i investicija od 4.000 dinara u brzu fioku ne deluje kao velika. Čak i dodatna PCIe kartica nije preskupa, sa cenom od 3.000 dinara, ukoliko želite malo da modernizujete svoj računar i ubrzate razmenu podataka s drugim uređajima.

PCPress.rs Image

Korisna adresa: mid9.rs

Autor: Mirko Topalović

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,