BIZIT plus

LC Power Phenom Pro M.2 SSD 1 TB – Puno fleša za malo keša

M.2 slotovi na matičnim pločama postali su omiljena opcija za ugradnju SSD-ova. Razlog je drastično veća brzina koju omogućava veza preko PCI Express magistrale u odnosu na tradicionalnu upotrebu preko SATA kontrolera. Pored toga, manja kompleksnost za proizvodnju i sve veća dostupnost utiču na povoljnu cenu

PCPress.rs Image

Pristupačan i brz

Kada pominjemo cenu, LC Power je sklopio odličnu SSD ponudu, nudeći PCIe 3.0 x4 (NVMe 1.3) modele u verzijama Phenom i Phenom Pro po veoma zanimljivim cenama. Na testu smo imali Phenom Pro M.2 model kapaciteta od 1 TB koji ima cenu od samo 9000 dinara, što je barem četiri do pet hiljada manje od konkurencije.

Na pločici se nalazi set 3D NAND TLC čipova i dva DRAM čipa kao keš memorija. Na prvi pogled SSD izgleda kao i ostali M.2 SSD-ovi. Deklarisana specifikacija za sekvencijalno čitanje i upis podataka je 3200/2500 MB/s, što je apsolutno u skladu s dobrim delom M.2 SSD ponude. U osnovnim testovima, ovaj deklarisani podatak ostvaruje se bez problema, što nas je već iznenadilo.

PCPress.rs Image

U nešto zahtevnijim testovima ova brzina je 2700/2300 MB/s, što je i dalje veoma dobar učinak. Kada ovo uporedimo s nekim konkurentskim modelima najjačih brendova, možemo videti da su oni nešto brži u ovom maksimalnom režimu dok su u nekim drugim režimima tek nešto brži. U „random 4KQ32T16” testu, ovaj SSD ostvaruje 1327/1051 MB/s, što je gotovo na nivou konkurentskih modela. U realnom radu, LC Power 1 TB M.2 SSD takođe ostavlja odličan utisak pa u direktnom poređenju nismo mogli da primetimo neku razliku.

Bez slabih strana

Činjenica je da su moderni M.2 diskovi već toliko brzi da usko grlo za performanse predstavlja softver koji se koristi u određenim situacijama, ali i hardver matičnih ploča. Zbog toga je optimalnije ne juriti baš svaki MB/s kada je u pitanju brzina transfera, već više gledati u pravcu cene i kapaciteta. Ove dve stvari baš idu u prilog LC Power 1 TB M.2 SSD-u, jer je njegova cena čak i manja od cene za 256 GB za najskuplje i 512 GB za srednje skupe modele. LC Power navodi MTBF podatak (Mean Time Between Failures) od čak dva miliona časova, što je baš mnogo. LC Power sa Phenom Pro serijom korisnicima nudi veoma dobru opciju velikog kapaciteta po vrlo pristupačnoj ceni.

Korisna adresa mid9.rs

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,