Top50 Glas publike

Lego kocke: Kad se igračke uporede sa pravim kosmičkim brodovima

Lego je svoje prve kosmičke pakete lansirao 1978. godine, skoro deceniju nakon Apollo misije i spuštanja na Mesec. Kompanija od tada konstantno lansira setove koji sadrže svemirske brodove, astronaute i baze na Mesecu, a neki delovi su toliko detaljni da prikazuju i hardver iz pravih misija u kosmosu.

PCPress.rs Image

Upravo su zbog toga Lego dizajneri nedavno posetili NASA inženjere, kako bi svoje igračke uporedili sa pravim kosmičkim brodovima, roverima i svemirskim stanicama koje su trenutno u funkciji. Svemir je tema koja podjednako privlači i decu i odrasle, pa je potreba za kosmičkim igračkama konstantna, a Lego je u poslednje četiri decenije istražio različite delove kosmosa. Različiti setovi kretali su se od fantazije koja uključuje vanzemaljce i svemirsku policiju, pa sve do scenarija koji su više realistični.

Tokom 2019. Lego planira još više igračaka koje su u vezi sa onim što NASA i slične agencije planiraju u budućnosti, a poput letelica za duboki kosmos, te modernijih rovera i modularnih svemirskih stanica. Lego setovi svakako nisu verne replike budućih planova za kosmička istraživanja, budući da postoji i određena doza umetničke slobode, ali se kao modeli koriste planovi po kojima bi trebalo da se sagrade letelice koje bi u kosmosu mogle da se nađu u narednih pet godina.

Pročitajte i:  NASA odložila lansiranje Artemisa 1

PCPress.rs Image

Doza realnosti u Lego setovima stvara uslove da se ovi koriste i u edukativne svrhe, te da se deca zainteresuju za nauku i kosmos. Lego kocke u edukaciji nisu nikakva novina, budući da polovina inženjera u NASA-i na svojim kancelarijskim stolovima ima neki od Lego elemenata, koji su ih inspirisali još dok su bili deca.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , ,