ERP 2024

Lightning je u stvari bio…sjajan?

Vest o prelasku iPhone sa Lightning na USB-C portove je prethodnih dana izazvala veliko oduševljenje u svetu.

PCPress.rs Image

Odlazi u penziju, ali je odlično poslužio

Ljudi obično nisu bili oduševljeni sa Lightning konektorom, i imali su dobre razloge za to. Većina najpopularnijih uređaja danas koristi USB-C portove, uključujući i Applove vlastite iPad uređaje, što znači da su vlasnici iPhone uređaja morali nositi dodatni kabl samo za svoj telefon i njegove dodatke.

Ali ako ste kao mnogi drugi, proveli proteklu deceniju u svetu Lightning konektora, stvari su bile sjajne. 

“Život s Lightningom”, barem ako imate iPhone, bio je praktičan. Korišćenje Lightning kabla gotovo i ne zahteva razmišljanje – njegovo najveće otkriće, na početku, bilo je da može puniti telefon bez obzira na to kako ga priključili, što je bilo ogromno poboljšanje u odnosu na Apple-ov stari 30-pinski konektor. Uključivanje u iPhone pre spavanja nikada nije izgledalo kao napor. 

Mali oblik konektora zadržao je sve što se odnosilo na Lightning malim i prenosivim. Kada je Apple 2012. godine predstavio Lightning port na iPhone 5, ova kompaktna veličina je bila veliki deo onoga što je činilo objavljivanje tako uzbuđujućim. Lightning je bio 80% manji od znatno većeg 30-pinskog konektora koji je iPhone koristio ranije. To je značilo da su proizvodi Apple-a – i sami kablovi – mogli izgledati lepše. 

Pročitajte i:  Apple otpušta preko 700 zaposlenih

Nisu samo kablovi bili laki za putovanje, već je i standard Lightning stvorio generaciju pouzdanih i prenosivih putnih dodataka. 

I kod kuće, “Život s Lightningom” bio je pouzdan. Nikada niste brinuli da će Apple-ovi Lightning kablovi slučajno prestati da pune vaše uređaje. Čvrsti magneti Apple-a i MagSafe Duo znače da se iPhone i Apple Watch gotovo uvek počinju da pune čim ih postavite na mesta za punjenje – nema proveravanja da biste se uverili da su ispravno postavljeni. Apple ga je dizajnirao na taj način zahvaljujući svom MFi programu koji Appleu donosi deo prihoda od svakog MFi-sertifikovanog punjača ili kabla koji se proda. I da, zbog toga što proizvođači uređaja moraju proći kroz Apple za MFi sertifikaciju, to je verovatno značilo da neki zanimljivi dodaci za punjenje nisu napravljeni. Ali MFi sistem je značio da su dodaci radili i da nije bilo zabune oko USB-C-a. Zbogom Lightningu ne znači samo gubitak porta i konektora; to znači i rastanak sa odličnom kolekcijom kablova i proizvoda.

Pročitajte i:  Sony je navodno pauzirao proizvodnju PSVR 2  

Sa svim tim rečeno: razumemo odakle dolaze oni koji ne vole Lightning. Danas gotovo svi drugi uređaji koje imate se pune preko USB-C-a. iPhone je bio jedini izuzetak, što znači da morate da ubacite i USB-C punjač i opremu za punjenje iPhone-a u torbu pre nego što izađete iz kuće. USB-C nudi primamljivu mogućnost izuzetno pouzdanog sistema za punjenje svih mojih uređaja.

USB-C portovi na iPhone 15 seriji su očigledno bolji izbor u 2023. godini. USB-C radi sve što i Lightning, a često to radi bolje. Bez obzira na zamerke o kupovini nove opreme za punjenje, prelazak neće biti ni blizu bolan kao prelazak sa 30-pinskog konektora na Lightning; već svi imamo mnogo USB-C kablova i punjača koje možemo da koristimo sa iPhone-om koji ima USB-C priključak.

Kada je Apple-ov izvršni direktor Phil Schiller predstavio Lightning 2012. godine, nazvao ga je “modernim konektorom za sledeću deceniju”. Bio je više nego u pravu.

Izvor: Theverge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,