ERP 2024

Lightroom dobija nove AI funkcije za uređivanja slika

Adobe objavljuje nove AI funkcije za svoj Lightroom paket koji imaju za cilj da ubrzaju neke od dosadnijih delova uređivanja slika. To uključuje poboljšanje tokova rada maskiranja i uklanjanje neželjenih elemenata sa vaših slika.

PCPress.rs Image

AI maskiranje se nadograđuje novim alatima kao što su Select People, Select Objects i Select Background jednim klikom. Funkcija Select People može automatski da otkrije i kreira maske slojeva sa visokim detaljima, čak i na određenim delovima subjekta. Lice, telo, koža, oči, zubi, usne, kosa i drugo mogu se otkriti jednim klikom, eliminišući dugotrajnu potrebu da pažljivo kreirate sopstvene maske i generalno ubrzavajući proces uređivanja slika.

Prethodna selektivna podešavanja kao što su Select Sky i Select Subject uvedena su u Lightroom još u oktobru 2021. godine, a Photoshop je već neko vreme imao sličnu funkciju Select Subject; međutim, ova nova funkcija posebno optimizuje oblasti maskiranja ljudskih subjekata.

Select Objects će na sličan način otkriti i maskirati objekte u Lightroom-u koristeći alatku za odabir četkice. AI će zatim automatski precizirati ivice vašeg izbora kako bi napravio masku, za koju Adobe kaže da je sposobna da otkrije fine detalje kao što su zalutala kosa i trepavice. One-Click Select Background će koristiti sličnu funkciju koju pokreće veštačka inteligencija da bi se iskorenila potreba za invertovanjem maske subjekta da bi se promenila njegova pozadina, omogućavajući vam da direktno generišete masku pozadine jednim klikom. Sva gorenavedena ažuriranja će biti dostupna za Lightroom i Lightroom Classic za Windows i Mac i Adobe Camera RAW.

Kad podesite – jedan klik

Prilagodljiva unapred podešena podešavanja za portrete dolaze u Lightroom i Lightroom Classic za Windows i Mac, iOS i iPadOS. Ove nove unapred podešene postavke mogu se koristiti za brzo poboljšanje bilo celog subjekta slike, slično kao mobilni filter lepote, ili određenih delova lica. Unapred podešena podešavanja će omogućiti korisnicima da izvrše podešavanja, kao što su izbeljivanje zuba i poboljšanja obrva, jednim klikom. Korisnici mobilnog Lightroom-a će takođe dobiti maskiranje neba i subjekta pomoću veštačke inteligencije putem prilagodljivih unapred podešenih postavki, uz podršku za AI maskiranje koja je takođe uvedena za Android uređaje.

Konačno, slična funkcija uklanjanja svesnog sadržaja koja je upravo najavljena za Photoshop takođe se primenjuje u različitim Lightroom aplikacijama, omogućavajući kreatorima da brzo uklone ili zamene objekte bez ručnog maskiranja subjekta. Funkcija zasnovana na veštačkoj inteligenciji koristiće svesni sadržaja za popunjavanje uklonjenih odeljaka na osnovu okruženja i dolazi u sve verzije Lightroom-a. Adobe kaže da će sva ažuriranja biti dostupna korisnicima Lightroom-a do kraja nedelje.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: