Top50 Glas publike

Microsoft istražuje podešavanja dizajna za dijalog za Windows 11 Shutdown dialog

Čuli smo mnogo o WinUI-u na Windows-u 11 i kako bi on na kraju mogao da preuzme mnoge aspekte korisničkog interfejsa postojećeg operativnog sistema.

PCPress.rs Image

Windows je u procesu velikog redizajna

Nekoliko oglasa za posao sugerisalo je da će WinUI dovesti do razvoja novih delova i modernizacije postojećih delova korisničkog iskustva Windows-a. Windows je u procesu velikog redizajna koji je zvanično počeo prošle godine. Plan je da se WinUI elementi donesu čak i u najstarije stare delove Windows-a. Kao deo redizajna, Microsoft je ažurirao stari kontekst meni sa zaobljenim uglovima, pa čak i tamnim režimom. U Windows 11 Build 25115, Microsoft sada istražuje malo ažurirani interfejs za čuveni dijalog Alt+F4. Preuređenje odbacuje tradicionalni Windows logotip radi čistog izgleda, sličnog dijalogu iz ere Windows 95.

Za one koji ne znaju, trenutni interfejs Shutdown dijaloga je identičan onom koji imamo na Windows 10. Ima novi Windows 11 logo i zaobljene ivice, ali ne podržava „moderni“ WinUI dizajn. Izgleda da se Microsoft sprema da doda još WinUI elemenata poput Mica u dijalog za isključivanje u operativnom sistemu. Trenutno, Mica se primenjuje samo na naslovnu traku Windows aplikacija, a nedostaje i Fluent Design, što bi se moglo smatrati manje-više sveprožimajućom temom novog operativnog sistema.

Pročitajte i:  Ne sviđa vam se novi ogromni search bar u operativnom sistemu Windows 11? Microsoft radi na „popravci“

Ove promene nisu ogromne, ali postavljaju teren za buduća poboljšanja i zaista su neophodne za doslednost dizajna. Pored Shutdown dijaloga, Microsoft takođe testira ikone WinUI i Fluent Design za WinRE (Windows Recovery Environment). WinRE interfejs Windows 8 koji je prisutan u OS-u, sada ima nove ikone i moglo bi doći do više promena, jer zapamtite da je Windows 11 Build 25115 i dalje rana radna verzija glavne verzije za sledeću godinu.

Opet, ovo nije velika promena, ali promene za dugotrajne stare delove operativnog sistema mogu dovesti do doslednijeg dizajna širom platforme. U originalnom izdanju Windows-a 11, Control Panel je takođe dobio poboljšanja korisničkog interfejsa, uključujući zaobljene uglove i nove ikone, što bi se moglo smatrati dobrim potezom, ali se i dalje nadamo da će jednog dana kompanija moći u potpunosti da se odrekne nasleđenih oblasti kao što je kontrolna tabla bez otežavanja stvari korisnicima. Vredi napomenuti da Microsoft istražuje podešavanja dizajna u Windows 11 Dev Channel-u i nema garancije da će ove promene biti isporučene sa verzijom 23H2.

Pročitajte i:  Otvorena Sinergija 22: Vreme je za dodatno ubrzanje

Izvor: Windowslatest

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,