BIZIT 2022

Ljubav i roboti: Budućnost emocionalne inteligencije

Kako tehnologija napreduje, te sve više zadire u svaki aspekt ljudskog života, nameću se različita etička pitanja, a jedno od njih je i ono o kreiranju savršenog partnera. Ako biste mogli da napravite seksualnog, te emotivnog partnera koji je veran, zgodan i odgovara na svaku vašu želju, a ne traži ništa za uzvrat, da li biste to učinili?

PCPress.rs Image

Želja da se stvori idealno biće proganja čovečanstvo još od najranijih vremena, pa bi tako prvi seks-robot lako mogla da bude i Galatea koju je prema grčkoj mitologiji napravio Pygmalion, a koja je predstavljala žensku figuru, toliko savršenu i stvarnu, da se ovaj na kraju u nju zaljubio.

Jedna od glavnih vesti tokom 2018. godine bila je i ta da se na tržištu našlo nekoliko novih seks-robota. Nakon toga moglo je da se čita i o robotskim bordelima u Torontu i Parizu, a koji su najviše kritikovani, i to potpuno opravdano, zbog načina na koje novi roboti predstavljaju žene, te ih prikazuju kao lutke stereotipnog izgleda koje su ništa drugo do pasivni objekti želje. Pojava ovakvih robota bila je neizbežna, budući da seks industrija ima ukupnu vrednost od oko 30 milijardi dolara, te su tehnološke inovacije bile sledeći logičan korak u jurnjavi za većom zaradom. Roboti koji se trenutno nude služe tek za ispunjavanje jednostavnih fantazija, te ih tehnologija kojom su podržani ne izdvaja mnogo od običnih seks lutaka. Ipak, eksperti tvrde da će doći vreme kada će roboti biti znatno napredniji, te između ostalog moći da zauzimaju mesto pažljivih i emotivnih partnera. Tako bi termin „opsednuti tehnologijom“ mogao da dobije potpuno novo značenje.

Pročitajte i:  Grad bez automobila, ulica i štetnih gasova

PCPress.rs Image

Mnogi se već bave ovom temom, a neki stručnjaci ukazuju na to da je neophodno da se razumeju mehanizmi po kojima se ljudi zaljubljuju jedni u druge, da bi taj princip mogao da se primeni i u okviru interakcija sa robotima. Roboti već neko vreme služe i kao družbenici, te alati za umanjivanje osećaja usamljenosti, te im jedino nedostaje emocionalna inteligencija, a uz pomoć koje bi razumeli potrebe zahtevnih ljudskih bića, te mogli da odgovore na njihove potencijalne emocije.

Izvor: ZD Net

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: ,