ePlaneta

Pre tačno 10 godina Steve Jobs je promenio IT svet…opet

Steve Jobs i Apple su zaslužni za neke od najvećih IT dostignuća, a najviše ih je predstavljeno u prvim godinama 21. veka. Nakon što je svetu predstavio revolucionarni iPhone koji je promenio način definiciju smartfona, na red su došli laptopovi.  Pre tačno 10 godina prezentovan je MacBook Air.

PCPress.rs Image

Tanka je linija koja razdvaja konkurenciju. To je svima bilo jasno kada je Steve Jobs 15. januara 2008. godine predstavio MacWorld 2008 konferenciji najnoviji super-tanki laptop. MacBook Air je tada predstavljen kao najtanji laptop na svetu, a konkurencija nije bila ni blizu.

Na prezentaciji Jobs je laptop izvukao iz koverte, a publika je uzdasima kao što je to učinila na iPhone prezentaciji godinu dana ranije. Tako tanak laptop nikad nije viđen, što je automatski pokrenulo kompletnu IT industriju. Budućnost prenosnih računara više nikad nije bila ista.

MacBook Air bio ispred svog vremena

U vreme predstavljanja MacBook Air modela, konkurencija je već bila izbacila svoje tanke laptopove. Bitna razlika je bila u jednoj “sitnici” – svi su bili po nekoliko centimetara deblji od najnovijeg Apple laptopa. Koliko je MacBook Air bio tanji od svih govori podatak da je njegov najdeblji deo bio tanji od najtanjeg dela konkurentnih modela!

Pročitajte i:  Apple funkcija otkriva saobraćajne nezgode i pomaže policiji

Steve Job je zbog dizajna žrtvovao neke osobine koje su uticale na funkcionalnost, ali je to majstorski predstavio kao prednost.  Izbačeni su CD drive i portovi a za povezivanje je određen USB 2.0 i micro-DVI. Od noviteta uveden je SSD hard disk i multi-touch trackpad što je izazvalo dodatno oduševljenje  kod publike, i paniku kod konkurencije. 

Minimalizam po maksimalnoj ceni

MacBook Air je skupo naplaćivao svoj minimalizam. Početna cena je bila neverovatnih 1799 dolara, što je preskupo i po današnjim standardima za tehniku. Ipak, Steve Jobs je bio siguran da će kupci ceniti inovacije (i imidž koji posedovanje najnovijih Apple proizvoda stvara) i da im cena neće biti problematična.

Najveći problem je imala konkunrecija. Drugim fimama je trebalo nekoliko godina da stignu Apple po pitanju dizajna, a u poslednje vreme konkurencija je čak i preskočila MacBook Air.  Sa odlaskom Steve Jobsa, Apple je izgubio tu inovacionu oštrinu i hrabrost, tako da sada imamo primere laptopova koji su po tehničkim specifikacijama, ali i “debljini” odavno prestigli MacBook Air. 

Pročitajte i:  Apple prototipi sklopivih ekrana nisu prošli testiranje

Sada su u prvom planu Surface Laptop, Dell’s XPS 13, ali i mnogi drugi proizvođači koji nude iste ili slične karakteristike po mnogo manjoj ceni. Apple je i pored ofanzive konkurencije odbijao da menja svoj proizvod, već je uvodio manje verzije od 12 inča. MacBook Pro je nedavno izašao, ali on spada u drugu kategoriju, dok MacBook Air serija nije dobila novi model već tri godine. 

Sigurni smo da su toga svesni i čelnici Applea i da nas sigurno u narednom periodu očekuje neka novost kada je čuveni model u pitanju. Fanovi “tankoće” su sigurno nestrpljivi. Dok se to ne desi, pravim Apple fanovima ostaje da uživaju u iPhone X telefonu.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,