macOS u opasnosti od malvera

Apple operativni sistem macOS se obično smatra sigurnijom alternativom za Windows 10, budući da neki korisnici veruju da virusi ne mogu da utiču na operativni sistem iz kompanije Apple.

PCPress.rs Image

Takva ubeđenja spadaju u moderne predrasude, budući da su Windows i macOS u poslednje vreme žrtve malvera u istoj meri. U slučaju Apple desktop operativnog sistema, pretnje od malvera su se, prema analitičarima portala Malwarebytes, tokom 2017. godine uvećale za 270%, a četiri velike ranjivosti otkrivene su u prvim mesecima 2018. godine. To znači da bi opasnost od malvera mogla da nastavi da se razvija i tokom ove godine, te je neophodno da korisnici povedu više računa o cyber sigurnosti.

Stručnjaci najviše upozoravaju na OSX.MaMi malver, koji je otkriven od strane korisnika, a koji funkcioniše tako što utiče na DNS podešavanja, a u nameri da internet saobraćaj usmeri ka phishing web-sajtovima. U ugrožavanju bezbednosti macOS-a učestvovali su i Dark Caracal, OSX.CreativeUpdate i OSX.Coldroot, te dodatno dokazali da je neophodno da se korisnici ovog operativnog sistema pozabave metodama za zaštitu.

Pročitajte i:  iOS 15 Messages greška tajno briše rezervne kopije fotografija

PCPress.rs Image

Stručnjaci ističu da prosečan Mac korisnik ne koristi adekvatnu zaštitu koja bi uređaj mogla da sačuva od malvera, a uglavnom zbog toga što se veruje da takve pretnje ne postoje, što dovodi i do toga da se macOS korisnici neoprezno ponašaju tokom pretraživanja interneta, a daleko više nego što to čine oni koji koriste Windows.

Izvor: Softpedia

Facebook komentari:

Tagovi: , , , , , , , , ,