BIZIT plus

Međunarodna policija i dark web

Agencije za sprovođenje zakona iz celog sveta uhapsile su 288 osoba osumnjičenih za kupovinu ili prodaju droge na dark webu. U par saopštenja za javnost Ministarstvo pravde SAD i Europol rekli su da su zajednički napori takođe rezultirali gašenjem mračnog veb tržišta, Monopoly Market.

PCPress.rs Image

Operacija, kodnog naziva SpecTor, obavljena je u saradnji sa devet zemalja, uključujući SAD, UK, Austriju, Francusku, Nemačku, Holandiju, Poljsku, Brazil i Švajcarsku. Dok se 155 hapšenja dogodilo u SAD, vlasti su zaplenile 53,4 miliona dolara u gotovini i digitalnim valutama, 850 kg (ili 1.873 lbs) droge i 117 komada vatrenog oružja širom sveta.

Monopoly Market je na dark webu od 2019. godine i od tada služi kao središte gde kriminalci mogu da kupuju i prodaju drogu, navodi CyberScoop. Nemačke vlasti srušile su kriminalnu infrastrukturu lokacije 2021. godine, napominje Europol, koja je poslužila kao „osnova za stotine nacionalnih istraga“. Policija je takođe dobila spiskove kupaca od ilegalnih prodavaca sajta, što je potencijalno rezultiralo „hiljadama“ više hapšenja širom sveta.

Pročitajte i:  Nelegalne stvari: Dark web trgovina i posledice

Ovo se dešava samo nekoliko meseci nakon što su međunarodna policija izvršila raciju u domovima pojedinaca za koje se sumnja da su povezani sa grupom za sajber kriminal koja je ukrala milione iz velikih kompanija i bolnica. Prošle godine, Nemačka je zatvorila servere za zloglasno rusko darknet tržište Hydra i zaplenila oko 23 miliona evra vrednog bitkoina. Međunarodne vlasti su sarađivale na zatvaranju jednog od najvećih mračnih internet tržišta, DarkMarket, 2021. godine, što je dovelo do hapšenja 150 navodnih prodavaca droge.

Izvor. TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: