BIZIT plus

Stiže kineski konkurent ChatGPT-u

Kineski pretraživač Baidu ima za cilj uvođenje usluge veštačke inteligencije nalik ChatGPT-u. AI bot će biti zasnovan na Ernie sistemu kompanije. Ernie sistem je model mašinskog učenja obučen tokom nekoliko godina i „odlikuje se razumevanju i generisanju prirodnog jezika“.

PCPress.rs Image

ChatGPT je privukao ogromnu pažnju

ChatGPT je u poslednje vreme uzdrmao ceo svet tehnologije zahvaljujući svojoj sposobnosti da odgovara na pitanja zasnovana na činjenicama, piše na prirodan (ljudski) način, pa čak i kreira kod. Microsoft je uložio milijardu dolara u Open AI još 2019. godine i navodno planira da ugradi ChatGPT u svoj pretraživač Bing.

Takođe, Google vidi ovu tehnologiju kao pretnju svom poslu pretrage. Kompanija planira da ubrza razvoj sopstvene AI tehnologije. Izvršni direktor Sundar Pichai navodno je proglasio “uzbunu” ChatGPT-a. Google navodno sprema da pokaže 20 i više AI proizvoda na svojoj I/O konferenciji u maju.

Baidu je navodno primetio da zaostaje u pretrazi i vidi aplikacije slične ChatGPT-u kao potencijalni način da preskoči rivale.

Izvršni direktor Baidua, Robin Li rekao je u decembru da bi njegova kompanija mogla da preuzme vođstvo u prostoru koji je doveo do izražaja ChatGPT. “Tako mi je drago da tehnologija o kojoj razmišljamo svaki dan može privući pažnju tolikog broja ljudi. To nije lako”, rekao je Li u decembru.

Pročitajte i:  Bivši inženjer Google-a uhapšen zbog navodne krađe AI tajni

ChatGPT je u velikoj meri privukao pozitivnu pažnju. Međutim i su nedostaci dospeli u fokus. Sajt CNET je bio primoran da ispravi članke napisane veštačkom inteligencijom zbog grešaka i zabrinutosti zbog plagijata. Takođe, javne škole u ​​Njujorku nedavno su zabranile ChatGPT. Škole su zabrinute zbog varanje, jer AI alat može da kreira članke i eseje koje je teško razlikovati od sadržaja koji kreiraju učenici.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,