Računari i Galaksija

Meta, Google, Twitter obećavaju da će se bolje boriti protiv lažnih vesti kako EU bude sve stroža

Meta, Alphabet jedinica Google, Twitter i Microsoft složili su se da zauzmu oštriji stav protiv dezinformacija u skladu sa ažuriranim kodeksom prakse EU koji bi mogao da ih kazni velikim kaznama ako to ne učine. Više od 30 potpisnika, uključujući reklamna tela, obavezalo se na ažurirani Kodeks o dezinformacijama, saopštila je Evropska komisija.

PCPress.rs Image

Najbolje rade pod pritiskom?

Potpisnici su saglasni da učine više u borbi protiv dubokih falsifikata, lažnih naloga i političkog oglašavanja, dok nepoštovanje može dovesti do kazni do 6% globalnog prometa kompanije, rekao je izvršni direktor EU, potvrđujući prošlonedeljni izveštaj Rojtersa.

Kompanije, koje uključuju TikTok i Amazon-ovu platformu za e-sport uživo Twitch, imaju šest meseci da ispoštuju svoja obećanja i moraće da podnesu izveštaj o napretku početkom 2023. Sankcije mogu uključivati zabranu kompanijama iz Evrope, rekao je šef industrije EU Thierry Breton.

Kritičari kao što je Udruženje komercijalnih televizija i usluga video na zahtev u Evropi (ACT) rekli su da postoje ozbiljni nedostaci u revidiranom Kodeksu.

„Pregled ne nudi konkretne obaveze za ograničavanje „nedozvoljenog manipulativnog ponašanja“. Obaveze ne idu dalje od blanko izjave da se poštuje zakon koji je očigledan i ne zahteva Kodeks“, navodi se.

Pročitajte i:  Threads testira „današnje teme“  

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,