PC Press Studio

Meta najavljuje novi audio kodek, sa 10x boljom kompresijom od MP3 formata

Meta je najavila nov AI-zasnovan metod kompresije audio signala, nazvan „EnCodec“, koji donosi 10x manje fajlove od MP3 formata, na 64 kbps, bez čujnog gubitka kvaliteta. Kompanija navodi da ova tehnika dramatično povećava kvalitet zvuka na konekcijama sa malom brzinom protoka, što će doneti značajno bolji zvuk prilikom mobilnih razgovora. Ova tehnika takođe može da se iskoristi i za muziku.

PCPress.rs Image

Metod je opisan kao sistem iz tri dela, treniran da kompresuje audio na zadatu veličinu fajla. Prvo, enkoder transformiše nekompresovane podatke u niži frame rate, a zatim se vrši kompresija tog zvuka na zadatu veličinu fajla pri čemu se čuvaju najvažnije informacije neophodne za rekonstruisanje originalnog signala. Na kraju, dekoder u realnom vremenu, upotrebom neuralnih mreža, pretvara kompresovane podatke u audio. Dobijeni rekonstruisani zvuk čuva sve bitne informacije koje sadrži i originalna verzija, pa je za ljudski sluh taj zvuk taj zvuk identičan originalnom.

Meta tvrdi da ovaj AI-zasnovan sistem hiperkompresije audio signala obezbeđuje izuzetan kvalitet zvuka u lošim mrežnim uslovima, a posebno se navodi da će obezbediti bogato metaverse iskustvo bez povećanja protoka podataka. Za većinu korisnika, ako EnCodec zaživi, to će možda značiti znatno manje audio fajlove u budućnosti. Za sada je ova tehnologija još uvek u fazi istraživanja, a ukoliko zaživi, mogla bi da napravi revoluciju u distribuciji audio signala.

Pročitajte i:  Meta nastavlja sa otpuštanjem radnika

Izvor: ArsTechnica

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,