Ikotek

Meta preti da će ukinuti sadržaj američkih vesti

Meta preti da će ukinuti sav sadržaj američkih vesti.

PCPress.rs Image

SAD usvaja novi zakon koji bi novinskim organizacijama dao veću moć u pregovorima o naknadama za sadržaj koji deli Facebook. Ovaj zakon je veoma sličan zakonu koji je već usvojen u Australiji, a zbog kojeg smo već jednom videli drugo lice Facebook-a ili Mete.

Meta se oštro protivi ovom zakonu, a kao argument koristi tvrdnju da njihova platforma, zapravo, povećava promet vesti. Sa jedne strane, ovakav argument ima veliku težinu i možemo reći da je Facebook ili Meta zaista upravu.

Ipak, Zakon o konkurenciji i očuvanju novinarstva izdavačima i emiterima daje veća ovlašćenja prema kojima su u mogućnosti da kolektivno pregovaraju sa kompanijama društvenih medija kako bi imali veći deo prihoda od reklama.

Argument zagovornika ovog zakona je da su se primera radi lokalne novine „mučile, i to posebno tokom pandemije“, dok je Meta ostvarila ogroman profit. Ipak, treba postaviti pitanje da li bi lokalne novine imale ikakav prihod da se nisu koristile društvenim mrežama?

Pročitajte i:  Meta se vraća u Kinu nakon što je Facebook blokiran pre 14 godina

Meta se, kao i u Australiji, buni i smatra da ovakav zakon nije pravedan. Meta ovog puta odgovara izjavom da će ukinuti sve medijske sadržaje. Kongres smatra da ovakva vrsta ucene Mete ili Facebook-a pokazuje da je reč o monopolu koji ugrožava demokratiju širom sveta.

Izjave i Mete i Kongresa samo još jednom pokazuju licemerje obe strane. Obe strane zapravo su zastupnici samo novčanih interesa, što je prilično udaljeno od svake ideje demokratije, ne samo u Australiji ili SAD-u, već širom sveta.

Izvor: bbc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,