Meta preti da će ukinuti sadržaj američkih vesti

Meta preti da će ukinuti sav sadržaj američkih vesti.

PCPress.rs Image

SAD usvaja novi zakon koji bi novinskim organizacijama dao veću moć u pregovorima o naknadama za sadržaj koji deli Facebook. Ovaj zakon je veoma sličan zakonu koji je već usvojen u Australiji, a zbog kojeg smo već jednom videli drugo lice Facebook-a ili Mete.

Meta se oštro protivi ovom zakonu, a kao argument koristi tvrdnju da njihova platforma, zapravo, povećava promet vesti. Sa jedne strane, ovakav argument ima veliku težinu i možemo reći da je Facebook ili Meta zaista upravu.

Ipak, Zakon o konkurenciji i očuvanju novinarstva izdavačima i emiterima daje veća ovlašćenja prema kojima su u mogućnosti da kolektivno pregovaraju sa kompanijama društvenih medija kako bi imali veći deo prihoda od reklama.

Argument zagovornika ovog zakona je da su se primera radi lokalne novine „mučile, i to posebno tokom pandemije“, dok je Meta ostvarila ogroman profit. Ipak, treba postaviti pitanje da li bi lokalne novine imale ikakav prihod da se nisu koristile društvenim mrežama?

Pročitajte i:  Meta gasi Threads u Turskoj

Meta se, kao i u Australiji, buni i smatra da ovakav zakon nije pravedan. Meta ovog puta odgovara izjavom da će ukinuti sve medijske sadržaje. Kongres smatra da ovakva vrsta ucene Mete ili Facebook-a pokazuje da je reč o monopolu koji ugrožava demokratiju širom sveta.

Izjave i Mete i Kongresa samo još jednom pokazuju licemerje obe strane. Obe strane zapravo su zastupnici samo novčanih interesa, što je prilično udaljeno od svake ideje demokratije, ne samo u Australiji ili SAD-u, već širom sveta.

Izvor: bbc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,