Meta zatvara svoje Connectivity odeljenje

Prema izveštaju Light Reading-a, Meta je zatvorila svoj odsek za povezivanje skoro 10 godina nakon pokretanja inicijative. Kompanija je potvrdila da će umesto toga podeliti odeljenje na svoje timove za infrastrukturu i centralne proizvode.

PCPress.rs Image

Meta Connectivity (ranije Facebook Connectivity) pokrenut je 2013. godine sa ciljem da se više ljudi poveže na mreži kako bi mogli da koriste društvene mreže kompanije. Kroz tu inicijativu, kompanija je razvila, a zatim zatvorila projekat koji je uključivao autonomne, visokoleteće bespilotne letelice koje su prenosile internet u nedovoljno opservirane delove sveta. Takođe je radio na stvaranju internet sistema sličnog Starlinku koristeći satelite u niskoj Zemljinoj orbiti, ali je Amazon prošle godine pokupio osoblje koje ga je razvilo.

Nejasno je kada je tačno Meta zatvorio svoj ogranak za povezivanje, ali njegov nestanak dolazi kao deo prošlomesečnih otpuštanja i reorganizacije koja je eliminisala oko 11.000 radnih mesta u kompaniji. Meta nastavlja da troši mnogo na skupu ponudu generalnog direktora Mark Zuckerberga za izgradnju metaverzuma, a kompanija očekuje da će se ovaj trend gubitka novca nastaviti 2023.

Pročitajte i:  Bluesky dobio skoro milion novih korisnika za jedan dan

Pored ambicioznih projekata koji uključuju bespilotne letelice, satelite i helikopter za internet, Meta Connectivity je takođe ponudio besplatan internet u zemljama u razvoju, omogućavajući korisnicima pristup samo Facebooku i nekoliko drugih veb lokacija. Međutim, izveštaj The Wall Street Journal-a ranije ove godine otkrio je da su neki korisnici zapravo nesvesno naplaćivali njihovi mobilni provajderi zbog problema sa Facebook-ovim softverom. U oktobru 2021. godine, Meta navodi da je njena internet usluga omogućila povezivanje za više od 300 miliona korisnika.

Kao što je primetio Light Reading, gašenje Meta Connectivity ne bi trebalo da utiče na učešće kompanije u Telekom infra projektu (TIP), koji je Meta pomogao da se pronađe 2016. TIP je grupa telekomunikacionih kompanija, provajdera usluga i zainteresovanih strana za povezivanje koja pomaže u promociji razvoj nove telekom infrastrukture. Bivši šef Meta Connectivitiy, i dalje je u kompaniji, iako je nejasno da li će se preseliti u drugo odeljenje.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,