Microsoft i Sony: Call of Duty ostaje na PlayStation-u

Izvršni direktor Microsoft Gaming-a, Phil Spencer je najavio dogovor.

PCPress.rs Image

Call of Duty ostaje dostupan na više platformi i za više korisnika

Nakon, višemesečnih problema oko Microsoft-ove akvizicije, Microsoft i Sony su potpisali ugovor o zadržavanju više milijardi dolara vredne Call of Duty franšize na PlayStation konzolama. „Zadovoljstvo nam je da objavimo da su Microsoft i PlayStation potpisali obavezujući sporazum. Call of Duty-a će ostati na PlayStation-u nakon akvizicije Activision Blizzard-a“, rekao je izvršni direktor Microsoft Gaming-a, Phil Spencer. „Radujemo se budućnosti u kojoj igrači širom sveta imaju više izbora da igraju svoje omiljene igre.

Ovo saopštenje dolazi nakon što je Microsoft pobedio u poslednjem pokušaju američke agencije (FTC-a) da zabrani kupovinu Activision Blizzarda vrednu 68,7 milijardi dolara. Sud je odbio da odobri regulatornom organu hitnu obustavu presude koja dozvoljava da se posao nastavi u SAD. Uprava za tržišta i konkurenciju Velike Britanije (CMA) je poslednji preostali regulator koji se protivi kupovini. Međutim, regulatorni organ i Microsoft nedavno su se složili da odlože pravnu bitku oko sporazuma. Obe strane sada sada pregovaraju o kompromisu.

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

„Od prvog dana ove akvizicije, bili smo posvećeni rešavanju problema regulatora, programera, igara i potrošača“, napisao je predsednik i potpredsednik Microsoft-a, Bred Smit. „Čak i nakon što pređemo ciljnu liniju za odobrenje ovog ugovora, ostaćemo fokusirani na to da Call of Duty ostane dostupan na više platformi i za više potrošača.

Microsoft želi da umiri regulatore

Phil Spencer nije otkrio uslove Microsoft-ovog ugovora sa Sony-jem. Međutim, prema izvešajima iz Axios-a ugovor traje još 10 godina. Microsoft je krajem prošle godine prvi put ponudio Sony-iju desetogodišnji ugovor kako bi Call of Duty zadržao na sadašnjim i budućim PlayStation konzolama. Ipak, tada je japanski gigant to odbio. U nastojanju da dobije odobrenje od regulatora, uključujući FTC i CMA, Microsoft je potpisao ugovor sa Nintendom. Na taj način će serija igara prenositi na buduće konzole kompanije. Takođe, Microsoft se pomirio sa dobavljačem igara u oblaku – NVIDIA-om.

Jim Ryan, predsednik i izvršni direktor kompanije Sony Interactive Entertainment, jasno je stavio do znanja da se snažno protivi Microsoft-ovoj kupovini Activision-a. „Ne želim novi Call of Duty ugovor. Samo želim da blokiram spajanje“. „Rekao sam Kotiku da mislim da je spajanje antikonkurentno. Nadao sam se da će regulatori obaviti svoj posao i blokirati akviziciju“, rekao je Ryan. Posao sa akvizicijom napreduje, tako da Sony nema izbora osim da se pomiri sa svojim rivalom.

Pročitajte i:  Microsoft mora da prestane da prodaje sigurnost kao premijum ponudu 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,