BIZIT plus

Sony i ekskluzivni ugovori o PlayStation

Sony bi mogao biti primoran da detaljno navede svoje ekskluzivne ugovore o PlayStation-u i koliko plaća za „prava za blokiranje“ kako bi igre isključile iz rivalskih usluga kao što je Xbox Game Pass. FTC je tužio da pokuša da blokira Microsoftovu akviziciju Activision Blizzard-a i pokrenuo je proces pravnog otkrivanja tako što je Microsoft slao sudske pozive Sony kako bi ga primorao da otkrije zapise, internu dokumentaciju i e-poruke iz PlayStation jedinice kompanije.

PCPress.rs Image

Kotaku je primetio da je glavni administrativni sudija FTC-a D. Michael Chappell sada stao na stranu Microsoftovog zahteva za detalje o ekskluzivnim ugovorima za PlayStation Sony . Zahtev obuhvata ugovore sklopljene posle 1. januara 2019, uključujući naknade ili ugovore koji su sprečavali izdavače da postavljaju igre na Xbox  Game Pass. Odluka sudije dolazi nakon što je Microsoft prethodno optužio Sony da plaća „prava za blokiranje“ kako bi sprečio programere da dodaju svoj sadržaj u Xbox Game Pass.

„Priroda i obim SIE-ovih ugovora o licenciranju sadržaja su relevantni za navode Žalbe o ekskluzivnim aranžmanima između programera konzola za video igre i programera i izdavača video igara“, rekao je sudija Chappell.

Pročitajte i:  Sony je navodno pauzirao proizvodnju PSVR 2  

Microsoft je takođe pokušavao da dobije detalje o Sony-jevim ugovorima iz 2012. godine, ali je sudija Chappell ovo označio kao „preterano“ i odobrio zahtev Sony ja da ograniči vreme koje se primenjuje za zahteve za dokumente do 2019.

Neverovatno je retko da se detalji o takvim ekskluzivnim ugovorima objavljuju u javnosti, ali slučaj FTC bi mogao da otvori deo tajnosti industrije igara na sudskim raspravama. Poslednji put kada smo videli slične detalje otkrivene u sudskom sporu bilo je Epic Games protiv Apple-a 2021. Taj slučaj je pokazao kako je Microsoft istražio smanjenje svoje Xbox  prodavnice kako bi uzdrmao igre na konzolama, kako je Sony  implementirao naknade za platforme za više igranja i da je Fortnite bio novčić za PS4.

Slučaj FTC-a je još uvek u fazi otkrivanja dokumenta, a saslušanje o dokazima je zakazano za 2. avgust, tako da smo mesecima udaljeni od bilo kakvih potencijalnih novih detalja.

Na drugim mestima, Microsoftov sporazum Activision će verovatno odobriti regulatori EU. Kombinacija obavezujućeg 10-godišnjeg sporazuma sa Nintendo-om o dovođenju Call of Duty-a na Nintendo platforme i sličnog ugovora sa Nvidijom, navodno je ubedila Evropsku komisiju da odobri kupovinu. Međutim, Microsoft se i dalje suočava sa nadzorom britanskih i američkih regulatora, a britanska uprava za konkurenciju i tržišta (CMA) je prošlog meseca ponudila moguće lekove koji uključuju primoravanje Microsofta da proda poslovanje Activision Blizzard-a povezanog sa Call of Duty.

Pročitajte i:  Microsoft predstavio glasovni alat za osobe sa smetnjama u govoru

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: