Microsoft je predstavio novi Edge extensions API

„Manifest V3“ izmene sada su dostupne u Edge beta i stabilnim izdanjima. Ovo su promene koje je Google najavio u oktobru 2018. godine za mehanizam browsera otvorenog koda Chromium, na WebExtensions API. Promene ažuriraju način na koji browser ekstenzije komuniciraju sa browserima zasnovanim na Chromium-u, kao što su Chrome, Brave, Opera, Vivaldi i, od ove godine, Microsoft Edge.

PCPress.rs Image

Za sada ad blockers ostaju netaknuti

U vreme kada su promene najavljene 2018. godine, Google je rekao da je glavna namera bila da poboljša bezbednost ekstenzija, učini ekstenzije efikasnijim i pruži korisnicima veću kontrolu nad tim šta ekstenzije rade i sa kojim web lokacijama komuniciraju. Međutim, programeri ekstenzija takođe su brzo istakli da su ažuriranja „Manifest V3“sadržala promene koje su umanjile sposobnost da pravilno rade svoj posao ad blockers-a, antivirusa, sprovođenja roditeljske kontrole i raznih ekstenzija za poboljšanje privatnosti. Najava je izazvala velike reakcije i kod korisnika, i kod programera ekstenzija. Korisnici su taj potez videli kao pokušaj Google-a da sabotira blokiranje oglasa. Browseri poput Opera, Brave i Vivaldi su najavili planove da ignorišu ažuriranja Manifest V3 i omoguće korisnicima da nastave da koriste ad blockers.

Mozilla, koja je iz razloga kompatibilnosti implementirala WebExtensions API u Firefox, takođe je osudila Chrome-ove planove i rekla da neće slediti ažuriranje Google-ovog WebExtensions API-ja i da će napraviti neke sopstvene promene kako bi omogućila ad blokerima da nastave da rade kako treba.

Trenutno se promene na Manifest V3 testiraju u Chrome-u. Ove promene su sada stigle i do novog Microsoftovog Edge-a zasnovanog na Chromium-u, gde su već dostupne u beta i stabilnim izdanjima. Međutim, Microsoft je danas rekao da ove promene neće osujetiti ad blokere, strah koji su imali mnogi korisnici. „Prepoznajemo značaj dodataka koji blokiraju sadržaj i cenimo ulogu koju oni igraju u poštovanju izbora korisnika blokiranjem oglasa i poboljšanjem privatnosti blokiranjem cookie-a i želimo da programeri nastave da nude ove mogućnosti“, rekao je danas Microsoft Edge tim.

Izvor: Zdnet

Facebook komentari: