Microsoft menja taster Print Screen da bi otvorio Snipping Tool u operativnom sistemu Windows 11

Microsoft se sprema da promeni način rada tastera Print Screen (Prt Scr) u operativnom sistemu Windows 11.

PCPress.rs Image

To je prva velika promena dugmeta Print Screen posle decenija

Po prvi put u decenijama podrazumevano ponašanje će sada otvoriti Microsoftov sopstveni Snipping Tool, umesto da snimi sliku celog ekrana i kopira je u clipboard. Microsoft je počeo da testira ovu promenu u nedavnim beta verzijama operativnog sistema Windows 11.

Dok Windows 11 već ima postavku koja vam omogućava da promenite Print Screen da biste otvorili Snipping Tool, Microsoft će ovo postaviti kao podrazumevano ponašanje u predstojećem ažuriranju KB5025310. Ako ste prethodno izmenili opciju u Settings > Accessibility > Keyboard, Windows 11 će zadržati postavku koju ste izabrali, ali će za mnoge ovo biti promenjeno.

Print Screen-u je uvek bio potreban remont, posebno ako koristite podešavanje sa više monitora, jer snima sve ekrane osim ako ne držite ALT + Print Screen da biste umesto toga uhvatili aktivni prozor. Mnoge aplikacije trećih strana su takođe pokušavale da presretnu i koriste dugme tokom godina. Microsoftov sopstveni OneDrive pokušava da sačuva snimke ekrana napravljene pomoću Print Screen-a, Dropbox pokušava da uradi istu stvar, a aplikacije kao što je ShareX takođe podrazumevano koriste Print Screen za snimanje snimaka ekrana.

Pročitajte i:  7 jednostavnih načina da ubrzate Windows 11 besplatno

Microsoftov izbor da podrazumevani Print Screen iskoristi za Snipping Tool, može iznenaditi ili naljutiti neke korisnike Windows 11, ali je lako promeniti ponašanje i IT administratori bi trebalo da budu u mogućnosti da kontrolišu kako će se ovo pojaviti na mašinama u narednim mesecima.

Izvor: Theverge.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,