ePlaneta

Microsoft radi na ubrzanom razvoju AI tehnologije za autonomne dronove i leteće taksije

Ako će autonomni dronovi i leteći taksiji napredovati, biće im potrebna veštačka inteligencija koja može da se nosi sa širokim spektrom uslova – i Microsoft misli da može da pomogne u izgradnji te veštačke inteligencije. Kompanija je predstavila Project AirSim platformu koja pomaže proizvođačima da kreiraju, obuče i testiraju algoritme za vođenje autonomnih aviona.

PCPress.rs Image

Tehnologija zasnovana na Azure-u omogućava virtuelna vozila koja lete milionima letova kroz detaljne simulacije za nekoliko sekundi, mereći njihovu sposobnost da se nose sa različitim preprekama i vremenskim uslovima. Proizvođač dronova može brzo da otkrije da li će njihova mašina izbegavati ptice ili će koristiti previše baterije u borbi protiv jakih vetrova.

Project AirSim trenutno ograničeno dostupan

Programeri mogu da koriste obučene AI „blokove“ za početak, tako da im neće trebati ogromne količine tehničkog znanja. Korisnici mogu da kreiraju prilagođena 3D okruženja koristeći Bing mape, ali će takođe imati pristup gotovoj biblioteci gradova (kao što su Njujork i London) i generičkim lokacijama. Project AirSim je trenutno dostupan u ograničenoj verziji. Microsoft planira da proširi simulaciju replikama fizike, vremena i digitalnih senzora, uključujući opciju donošenja prilagođenih fizičkih modela kroz tim sa MathWorksom. Tim je takođe aktivno angažovan sa vladama i grupama za standarde, i predviđa dan kada bi AirSim mogao da pomogne u sertifikaciji autonomnih aviona tako što će ih staviti kroz rigorozne digitalne testove.

Pročitajte i:  Nova Windows AI opcija snima sve što radite na računaru

Inicijativa se neće baviti nekim od najvećih izazova autonomnog letenja, uključujući dizajn aviona i testiranje u stvarnom svetu. Međutim, Microsoft želi da pokaže da je njegova tehnologija fleksibilna — može pomoći u oblikovanju svega, od dronova za isporuku do eVTOL taksija koji se kreću po gusto naseljenim gradovima. Ako sve prođe kako treba, kompanije će provoditi više vremena postavljajući avione, a manje radeći na osnovnim karakteristikama.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: