BIZIT plus

Microsoft reorganizacije: Svet nakon Windows operativnog sistema

Iz kompanije Microsoft često tvrde da sa tačke na kojoj je korisnicima Windows neophodan, žele da se pomere ka onoj na kojoj korisnici biraju Windows, a zbog toga što su već izgradili odnos sa ovom porodicom operativnih sistema.

PCPress.rs Image

Ovakve izjave su ipak bile najčešće u vreme kada se rađao Windows 10, te kada su korisnicima priređivana iznenađenja poput Windows-a 10 za HoloLens uređaje. Bilo je to vreme dobrih poslovnih prilika, te optimizama u okviru kojeg se u Microsoft-u verovalo da će se korisnici toliko zaljubiti u novi Windows, da će se verzija 10 naći na milijardu uređaja u roku od tri godine. To se ipak nije dogodilo, što kompanija nije naročito osetila, budući da Windows više nije ključna tačka kada je poslovni uspeh Microsoft-a u pitanju.

Naime, Microsoft je krajem marta najavio novu reorganizaciju, a koja predstavlja četvrtu po redu veliku promenu kada je poslovanje u poslednjih pet godina u pitanju, te podelio Windows na više različitih odeljenja. Ključne razvojne tačke Windows-a poverene su timovima koji rade na razvoju veštačke inteligencije, te cloud-a. Tako su cloud i veštačka inteligencija prepoznati kao budućnost poslovanja kompanije, što bi uskoro moglo da dovede do još nekih promena.

Pročitajte i:  UN glasa za prvu rezoluciju AI

PCPress.rs Image

Prvi znak da se budućnost Microsoft-ovog operativnog sistema menja bio je kada je odeljenje “Windows and Devices Group” preimenovano u “Experiences & Devices,” što uključuje razvijanje Windows-a, ali i Office-a i Surface-a. Iz kompanije tvrde da trenutno ima oko 1,5 milijardi aktivnih Windows korisnika, ali sve ukazuje na to da taj broj opada, a Windows 10 se trenutno nalazi na oko 600 miliona uređaja.

I dok je pomenuti broj korisnika i dalje nezanemarljiva cifra, ipak predstavlja tek polovinu broja koji kompanija želi da dostigne. Microsoft je imao tri godine da stigne do milijardu korisnika, ali se taj broj izgleda zasnivao na uspehu Windows Phone-a, ali je krajem oktobra 2017. najavljeno da je operativni sistem za Windows telefon dočekao svoj kraj. Tako se u budućnosti neće dalje razvijati, neće se pojaviti iznenađenje u obliku Windows 10 telefona, te su tako iOS i Android odneli pobedu. Mnogi su u tome prepoznali signal da Windows više nije dominantan način na koji ljudi koriste kompjutere, pa je i Microsoft odlučio da se pozabavi i drugim iskustvima. Tako se čak i Xbox divizija seli na cloud gejming, što je još jedan korak u evoluciji poslovanja kompanije.

Pročitajte i:  Kad biznisu zatreba chatbot

PCPress.rs Image

To što se Microsoft povlači od svog zacrtanog Windows cilja samo je znak da nije uspeo da privuče željeni broj korisnika tokom godina. To je samo deo šire slike, budući da je i platforma Groove Music nestala u korist Spotify-a, da je Kinect zvanično mrtav, a što važi i za Windows Phone, pa Microsoft sada želi da iOS i Android uređaji bolje funkcionišu uz Windows 10.

Univerzalne Windows aplikacije trebalo je da predstavljaju budućnost Windows iskustva na različitim uređajima, ali se ta budućnost svela na web aplikacije. Ipak, Windows je povratio poštovanje zahvaljujući verziji 10, a nakon neuspeha sa Windows-om 8, budući da je slušao one koji još uvek koriste ovaj operativni sistem, te ga inteligentno adaptirao njihovim potrebama. I uprkos tome, Windows više ne predstavlja ključni element Microsoft-ove budućnosti, na šta ukazuje i fokusiranje na cloud servise.

PCPress.rs Image

Windows i dalje živi, ali je jasno da više nije toliko važan kada je uspeh Microsoft-a u pitanju, pa je sigurno da će igrati drugačiju ulogu u budućnosti kompanije. Microsoft je u poslednje vreme zabeležio velike uspehe sa Office-om 365, te aplikacijama za mobilne uređaje, poput Outlook-a, te se očekuje da se dve trećine Office korisnika preseli na pretplatnički cloud servis do početka 2019. godine.

Pročitajte i:  Microsoft mora da prestane da prodaje sigurnost kao premijum ponudu 

Izvor: The Verge

Facebook komentari: