MIT uz pomoć bežičnog signala i AI-ja posmatra COVID-19 pacijente kod kuće

Kako pandemija virusa COVID-19 napreduje bolnice širom sveta opterećene su sve većim brojem obolelih ljudi. Dosta njih je sa slabijim tegobama, ali je neophodno da budu u bolnici kako bi se njihovo stanje nadgledalo. Ipak, za to vreme kreveti su zauzeti, a potencijalni ozbiljniji slučajevi čekaju da dođu na red.

 

PCPress.rs Image

Bežični monitor

Kako bi doprineli, tim sa Univeziteta MIT u Mesečusatsu u SAD, napravio je bežični monitor koji omogućava doktorima da nadgledaju pacijente od kuće. 

Uređaj se zove Emerald, sličan je velikom WiFi ruteru i postavljen je na zid. Emituje bežične signale koji se odbijaju o pacijente. Tada sistem koristi AI kako bi analizirao obrasce i napravio zaključke o disanju, snu i kretanju određenog pacijenta. Emerald je dovoljno osetljiv da može da uvidi pokret grudi (koje razume kao disanje) i da razlikuje između pacijenata, pa samim tim i da shvati da li pacijent ima poteškoća sa disanjem na daljinu.

Taj tim je već postavio jedan takav uređaj u dnevnu sobu pacijenta čije zdravlje se prati i koji je zaražen COVID-19 virusom.

Pročitajte i:  Kad mehaničke životinje igraju fudbal

Kako se broj obolelih od COVID-19 povećava, Emerald može da omogući onima koji imaju slabije simptome da ostanu kod kuće. U budućnosti, taj sistem može da posluži i za otkrivanje raznih drugih stanja, poput anksioznosti i nesanice.

Izvor: engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,