Zebra

Mona Lizin osmeh je Leonardov trik

Malo je onih koji nisu čuli za Mona Lizin osmeh, ali ne znaju svi da je autor ove, možda najčuvenije slike svih vremena, u njenom stvaranju koristio posebnu tehniku poznatu kao “sfumato”. Ova tehnika omogućavala je Leonardu da Vinčiju da spoljne linije i konture oblikuje na poseban način i stvori iluziju postojanja senki i udubljenja tamo gde ih zapravo nema. Takođe, nije tajna da je u stvaranju svojih slika nanosio više slojeva boje, svaki sa posebnom ulogom u stvaranju konačnog dela. U slučaju Mona Lize, naneto je čak 30 slojeva, od kojih ni jedan deblji od 40 mikrometara (oko polovina debljine ljudske dlake).

Profesor Florian Hutzler, psiholog iz Centra za neurokognitivna istaživanja u Salcburgu, tvrdi da je Leonardo koristio posebne tehnike da prevari posmatrača. Naime, ako posmatrate direktno u Mona Lizine usne, njihov izraz odavaće utisak neutralnosti. Međutim, skrenete li pogled na neki drugi deo lica, čuveni osmeh se pojavljuje u svom punom sjaju.

U drugoj studiji, obavljenoj nedavno, korišćena je posebna tehnika X-ray flurescentne spektroskopije. Francuski istaživači su ovaj uređaj kreirali posebno za potrebu istraživanja portreta u kojima je korišćena sfumato tehnika. Došli su u muzej van “radnog vremena” kako bi proučili slojeve boja i njihov hemijski sastav.

Došlo se do otkrića da, ispod portreta, takvog kakav je sad, postoje još tri različite verzije Mona Lize. Izgleda da ni Leonardo nije bio siguran koga je želeo da naslika :).

Izvor: Telegraph

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,