Može li potraga za kripto valutama postati ekološka?

Velike kompanije pokušavaju – ali to je lakše reći nego učiniti.

PCPress.rs Image

  • Proces rudarenja kriptovaluta je podržan nečim poznatim kao „dokaz rada“.
  • Troši se neverovatno velika količina energije.
  • Vlade širom sveta sve su zabrinute.

U snežnoj švedskoj Laponiji nalazi se savremeni rudnik zlata. Ali umesto krakova i lopata, tu se nalze hiljede računara. Ove mašine, poznate kao rudarske platforme, rade danonoćno kako bi pronašle nove jedinice kriptovalute — u ovom slučaju, ethereum, drugi po veličini token na svetu.

Da bi to uradili, moraju da se takmiče sa drugima širom sveta u pronalaženju odgovora na složenu matematičku zagonetku, koja postaje sve teža kako se sve više računara, poznatih kao „rudari“, pridružuje mreži. Cilj je da se obezbedi bezbednost sistema i spreči prevara.

Ceo proces je podržan nečim poznatim kao „dokaz o radu“. I troši neverovatno veliku količinu energije. Bitcoin, najveća svetska digitalna valuta, takođe koristi ovaj okvir. Sada troši energiju koliko i čitave zemlje. Vlade širom sveta sve su zabrinute. Neke zemlje, poput Kine, otišle su toliko daleko da su potpuno zabranile kripto rudarenje.

Pročitajte i:  Bitcoin ponovo pada

PCPress.rs Image

Prelazak na obnovljive izvore energije

U predmetnom rudniku, zgradi nalik magacinu koja se nalazi u vojnom gradu Bodenu, nalazi se ukupno 15.000 ovih rudarskih platformi. Na 86.000 kvadratnih stopa, veći je od standardnog fudbalskog terena. Objekat vodi Hive Blockchain, kanadska firma koja se fokusira na korišćenje zelene i obnovljive energije za rudarenje kriptovaluta. Hive-ovu švedsku operaciju pokreće lokalna hidroelektrana u Bodenu, na severu zemlje. Region je poznat po svom višku jeftine, obnovljive električne energije. Ali ogromna količina energije potrebna za vođenje operacija kao što je Hive’s je uznemirila zvaničnike. Finansinspektionen, švedska finansijska organizacija, poziva Evropsku uniju da zabrani rudarenje kriptovaluta zbog velike potrošnje energije.

PCPress.rs Image

Da li je dekarbonizacija dovoljna?

Kripto firma Zumo sa sedištem u Edinburgu deo je Cripto Climate Accord, koalicije kompanija koja ima za cilj da postigne neto nultu emisiju u kripto industriji do 2030. godine. Navodi se da inicijativa radi na delu softvera koji bi mogao da potvrdi izvor energije koji se koristi u rudarenju kriptovaluta kao obnovljiv. Prema nekim aktivistima, jednostavno dekarbonizacija proizvodnje kriptovaluta možda neće biti dovoljna.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Greenpeace i druge ekološke grupe pozivaju bitkoin zajednicu da zameni svoj mehanizam dokaza o radu onim koji se zove „dokaz udela“. To bi uklonilo ogromne računske troškove verifikacije novih kripto transakcija.

Ne slažu se svi

Iako se Hive i druge kripto kompanije sve više okreću zelenoj energiji kako bi podstakle svoje operacije, ima mnogo drugih koji još nisu uključeni u prelazak na obnovljive izvore energije. Neki namerno koriste gas koji bi inače bio spaljen za proizvodnju električne energije za kripto rudarenje.

Pošto je Kina zabranila rudarenje kriptovaluta, podržavaoci bitkoina su se nadali da će ovo kriptovalutu učiniti zelenijom.

Međutim, recenzirana studija objavljena u februaru pokazala je da je rudarenje bitkoina postalo prljavije tek 2021. godine, a rudari su zapravo hrlili u regione koji se više oslanjaju na ugalj i druga fosilna goriva, uključujući Kazahstan i južne američke države poput Teksasa i Kentakija.

Deo problema je decentralizovana priroda kriptovaluta poput bitkoina. Iako sada postoje različite grupe koje tvrde da predstavljaju industriju, bitkoin nema centralni autoritet i svako može da učestvuje u mreži.

Pročitajte i:  Bitcoin troši više od dva procenta električne energije u SAD-u

Izvor: CNBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,