BIZIT Seminar

Mozilla istražuje “super-privatno pretraživanje” za Firefox

Svi mejnstrim pretraživači korisnicima već nude načine za privatno pretraživanje, u okviru kojih su identiteti bolje zaštićeni, a istorija pretraživanja se ne čuva. Uprkos tome se traga za još više privatnosti, te načinima pretraživanja koji su još sigurniji.

PCPress.rs Image

Tako Mozilla već istražuje način za „super privatno pretraživanje“ u budućim verzijama Firefox-a, a tako što će uključiti Tor mogućnost za povezivanje u svoj pretraživač. Tako će čitav saobraćaj biti preusmeren, te enkriptovan preko Tor servera, što je, tvrde u kompaniji, veliki napredak, budući da standardni načini za privatno pretraživanje još uvek saobraćaj preusmeravaju na ISP servere, ili na servere kompanije u kojoj je korisnik zaposlen, pa tako nisu privatni onoliko koliko se veruje. Pored toga, standardni načini za privatno pretraživanje korisnike ne štite od malvera, poput keylogger-a ili spyware-a, pa bi Tor to mogao da promeni.

PCPress.rs Image

Loša strana novog sistema pretraživanja je što bi preusmeravanje saobraćaja na Tor servere moglo da utiče na iskustvo korisnika, te uspori učitavanje web stranica, pa zbog toga Mozilla još uvek samo istražuje, a kako bi se utvrdilo da li je moguće da se Tor implementira tako da ne utiče na iskustvo pretraživanja.

Pročitajte i:  Malver i lažne reklame u Google pretraživaču

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,