ERP 2024

Mozilla kaže da će početi da blokira čitav niz dodataka (add-ons) za browser 

Mozilla je najavila novu funkciju za svoj web browser Firefox, što će značiti da su neka proširenja blokirana sa određenih sajtova.

PCPress.rs Image

Trenutne mere nisu dovoljno dobre, kaže proizvođač Firefox-a

U napomenama o izdanju za najnoviju verziju Firefox-a, 115.0, Mozilla je navela da će Quarantined Domains alatka „dozvoliti samo nekim ekstenzijama koje Mozilla nadgleda da rade na određenim web lokacijama iz različitih razloga, uključujući bezbednosne brige“.

U drugom postu na blogu koji dodatno objašnjava zašto neka proširenja više neće raditi na određenim sajtovima, kompanija je rekla da otvoreni ekosistem dodataka, što je dobro za programere, može biti dobar i za aktere pretnji. Dodaje se da recenzije i korisnički izveštaji nisu uvek dovoljni za pronalaženje i sprečavanje zlonamernih dodataka.

“Quarantined Domains nam omogućavaju da sprečimo napade zlonamernih aktera koji ciljaju određene domene kada imamo razloga da verujemo da možda postoje zlonamerni dodaci koje još nismo otkrili“, navodi se.

Međutim, korisnici mogu da onemoguće novu funkciju ako to žele, tako što će u traku za adresu ukucati „about:config“ i postaviti “extensions.quarantinedDomains.enabled” na false. Mozilla takođe kaže da će ovu funkciju poboljšavati kako vreme bude prolazilo i očekuje da će Firefox 116 omogućiti korisnicima da kontrolišu ponašanje za svaki dodatak koji imaju.

Pročitajte i:  Mozilla je napustila Onerep 

Upozorenje za potencijalno loše dodatke pojavljuje se u iskačućem prozoru Extensions umesto u ikoni, tako da se takva upozorenja ne prikazuju na zakačenoj traci sa alatkama ekstenzija kada se dodaju.

Džef Džonson, istraživač i programer ekstenzije usmerene na privatnost, primetio je da se „upozorenje o domenima u karantinu više ne pojavljuje ni u iskačućem prozoru Extensions. U stvari, više ne postoji iskačući prozor Extensions: klikom na ikonu na traci sa alatkama Extensions jednostavno otvarate about:addons page, koja nigde ne prikazuje upozorenje o domenima u karantinu.”

“Ovo je užasan dizajn korisničkog interfejsa za novu takozvanu ‘sigurnosnu’ funkciju, tiho onemogućavanje ekstenzija dok skriva upozorenje od korisnika”, dodali su.

Nova funkcija dolazi ubrzo nakon što je Mozilla zauzela stav o predloženom zakonu u Francuskoj kojim bi se blokirale određene web stranice koje se nalaze na vladinoj listi. Navodi se da će „takav potez poništiti decenije uspostavljene norme moderiranja sadržaja i obezbediti priručnik za autoritarne vlade koji će lako negirati postojanje alata za zaobilaženje cenzure“.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,