Tesla radi na redizajniranom modelu 3

Tesla navodno radi na novom dizajnu modela 3, nezvanično saznaje Reuters. Novi model, pod kodnim imenom „Highland“, imaće manje unutrašnjih komponenti i blago redizajniran eksterijer, sa ciljem smanjenja troškova proizvodnje i povećanja privlačnosti sada pet godina starog električnog limuzina srednje veličine.

PCPress.rs Image

Poboljšanje performansi?

Redizajnirani Model 3 takođe može imati određena podešavanja performansi pogonskog sklopa, iako je nejasno da li to znači da ćemo videti brže ili pitomije vozilo. Izvori kažu da će proizvodnja novog modela početi u Teslinoj Gigafabrici u Šangaju u trećem kvartalu 2023. Planirano je i za Teslinu fabriku u Fremontu u Kaliforniji, iako nije naveden vremenski okvir.

Teslin model 3 prvobitno je dizajniran da bude EV za širu masu i trebalo je da počne od pristupačnih 35.000 dolara. Ali pošto je ušlo u proizvodnju, vozilo je po toj ceni bilo dostupno samo za vrlo kratak period — i to samo kao posebna porudžbina. Ta verzija je imala neke promene u unutrašnjosti, poput bez punjača za telefone, platnenih sedišta i nepokrivene korpe za skladištenje na centralnoj konzoli. Trenutno najpristupačniji model 3 počinje od 46.990 dolara.

Pročitajte i:  Tesla navodno odustaje od jeftine verzije EV

Po dizajnu, Model 3 je već imao radikalno pojednostavljenu unutrašnjost u poređenju sa drugim vozilima u svojoj klasi: sa samo jednim ekranom za informacije i zabavu, bez instrument table i ograničenim dugmadima koji nemaju čak ni potpune kontrole za brisanje vetrobranskog stakla. Neke od početnih serija imale su meku oblogu u stilu alkantare višeg kvaliteta za obloge plafona pre nego što je Tesla prešao na drugi materijal. Njegova poslednja promena u unutrašnjosti došla je 2021. godine sa novom nesjajnom završnom obradom centralne konzole sa integrisanim bežičnim punjačima za telefone i kliznim odeljkom za odlaganje.

Tesla je nedavno obnovio svoj prvi automobil za masovnu proizvodnju, Model S, sa novijim i snažnijim pogonskim sklopom i novom unutrašnjosti koja uključuje volan bez ikakvih kontrola. Proizvođač automobila je redizajnirao prednji branik Model S 2016. godine, ali je automobil u velikoj meri izgledao slično originalnom izdanju iz 2012. godine. Noviji Model S sada ima pejzažno orijentisan ekran (slično modelu 3) koji pokreće računar, čije su performanse ekvivalentne PS5. Model 3 je, u poređenju sa tim, prošle godine imao manji AMD procesor, koji je zamenio stari informaciono-zabavni računar zasnovan na Intel Atom-u.

Pročitajte i:  Musk: Novi jeftini modeli stižu 2025. godine

Jeftiniji i atraktivniji Model 3 bi svakako bio od pomoći na tržištu na kojem EV imaju veće cene. Ali samo zato što će automobil biti jeftiniji za proizvodnju ne znači da će uštede biti usmerene i na kupca.

Godinama je izvršni direktor Tesle Elon Musk obećavao da će izraditi Teslu od 25.000 dolara, ali to tek treba da ispuni. Mnogo će zavisiti od toga da li će proizvođač automobila uspeti da napravi svoje trenutno najavljene automobile uz smanjenje troškova. Čak i za svoj dugo najavljivani, ali sada odloženi Cybertruck, kompanija će povećati prvobitnu početnu cenu od 39.900 dolara.

Ono što je najvažnije, Tesla treba da spreči lojalne kupce da odu kod konkurenata. Proizvođači kao što su Volkswagen, Hyundai i General Motors povećavaju proizvodnju električnih vozila, što bi moglo predstavljati probleme za Teslino vreme na vrhu prodajne lestvice.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,