Na video ode 58% svetskog internet prometa

Kada je u pitanju propusni opseg na internetu, nijedna kompanija ne može da priđe blizu Netflix-u. Video striming gigant troši 15% ukupnog svetskog prometa podataka u download-u, prema najnovijem Global Internet Phenomena izveštaju kompanije Sandvine, koja se inače bavi proizvodnjom mrežne opreme i povezanih rešenja. Podaci se odnose na ceo svet, ali bez Indije i Kine, za čija su tržišta dostupni tek ograničeni podaci.

PCPress.rs Image

U ostatku sveta (bez Indije i Kine) internet promet sastoji se većinom od pregledanja video sadržaja, na koji odlazi 58% ukupnog prometa u downloadu. Iza njega nalazi se veb promet, dok je na treće mesto stigla kategorija online igranja, pretekavši društvene mreže, trgovinu, deljenje datoteka i razmenu poruka po potrošnji prometa. Potražnja za serijom Stranger Things i drugim Netflix-ovim serijama pokazuje još i veće brojke noću. Odmah iza Netflixa smestio se YouTube sa 11,4%, međutim, situacija u našoj regiji EMEA, koja obuhvata Evropu, Bliski istok i Afriku, malo je drugačija od globalne. Ovde je glavni generator video prometa u downloadu YouTube, a Netflix se plasirao na drugo mesto.

Pročitajte i:  YouTube testira opciju preuzimanja videa na računar

Kad je reč o društvenim mrežama, Instagram je pretekao Facebook kao mreža s najvećim prometom. Skype je i dalje najveći potrošač prometa od svih aplikacija za dopisivanje i video razgovore, dok Spotify drži primat u muzičkom segmentu striminga. Ostale stavke iz izveštaja uključuju istaknutost piraterije, uprkos naporima studija i kompanija da se bore protiv nje te je više od 50% celokupnog internet prometa u svetu je zaštićeno enkripcijom. Prema podacima kompanije Sandvine, BitTorrent predstavlja 22% ukupnog prometa u upload-u na Internetu. Što se tiče video igara, Fortnite jeste u centru pažnje ovih dana, ali League of Legends je na ovom spisku prvi sa više od 51% među prvih 100 naslova.

Izvor: Fortune

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , ,