BIZIT 2022

Nadzor zdravlja ostaje i nakon pandemije

Grad u Kini planira da svoju aplikaciju za praćenje kontakata pretvori u trajni zdravstveni treker, produbljujući strahove da će tehnologija nadzora uvedena u borbi protiv COVID-19 nadživeti pandemiju.

PCPress.rs Image

Vlasti u istočnom gradu Hangzhou predložile su kombinovanje medicinske dokumentacije, rezultata fizičkih pregleda i podataka o načinu života kako bi se stvorio zdravstveni sistem za građane. Zvaničnici su rekli da će sistem biti „firewall za poboljšanje zdravlja i imuniteta ljudi“, prenosi Guardian. Cilj im je da aplikaciju lansiraju krajem sledećeg meseca.

Svakom od 10 miliona stanovnika grada dodeliće se zdravstveni bedž u boji na osnovu upoređivanja ovih podataka i ocene od 1-100 koja će se koristiti za kreiranje zdravstvenih rangiranja. „Istovremeno, možemo koristiti velike podatke za procenu zdravstvenog stanja u zgradama, stambenim zajednicama i preduzećima“, rekao je šef zdravstvene komisije u Hangzhou Sun Yongrong.

Jaka negativna reakcija na nadzor raste

Sistem Hangzhou-a je prvobitno korišćen za identifikovanje rizika od infekcije građana praćenjem njihovih kretanja i zdravlja. Njihov virusni status dodat je QR kodu koji je pokazao da li treba da budu u karantinu ili može da im se dozvoli da se kreću gradom.

Pročitajte i:  Baidu taksi bez vozača dobija zeleno svetlo u dva kineska grada

Zdravstvene kodove vodila je kompanija za mobilno plaćanje Alipay, koja je za CNBC rekla da je „nijedna stranka nije kontaktirala u vezi s ovim projektom.“ Veb stranica zdravstvene komisije Hangzhou-a sugerisala je da grad napreduje sa planovima bez obzira što dodatno podstiče tenzije u vezi sa digitalnim nadzorom u Kini.

Kritičari se brinu da sistem neće čitati samo njihove lične zdravstvene podatke, već će ih takođe koristiti za selekciju kandidata za posao i kreiranje specifičnih paketa cena za osiguranja. Za druge države koje koriste tehnologiju nadzora za borbu protiv koronavirusa, planovi pokazuju da privremene mere bezbednosti mogu brzo postati trajne.

Izvor: TNW

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , ,