BIZIT plus

Snowden upozorava: Stanje nadzora koje postavimo sada, nadživeće koronavirus

Vlade širom sveta koriste visokotehnološke mere nadzora za borbu protiv epidemije koronavirusa. Međutim da li sve to vredi? Edward Snowden ne misli tako.

PCPress.rs Image

Bivši radnik CIA-e, koji je iznošenjem u javnost tajnih dokumenata otkrio mrežu špijunskih programa u SAD-u, upozorava da će se jednom kad se ta tehnologija primeni i postavi, teško ukloniti i prestati sa radom.

„Kada vidimo da su hitne mere donesene, posebno danas, one se obično zadržavaju“, rekao je Snowden u intervjuu za međunarodni festival dokumentarnog filma u Kopenhagenu. „Hitne mere imaju tendenciju da se proširuju. Tada se vlasti osećaju ugodno sa nekom novom snagom i moći. Počinje da im se to sviđa.“

PCPress.rs Image

Pristalice drakonskih mera tvrde da normalna pravila nisu dovoljna tokom pandemije i da se dugoročni rizici mogu rešiti nakon što se epidemija zaustavi. Međutim kratka suspenzija građanskih sloboda može se brzo produžiti. Službe bezbednosti će uskoro naći nove namene za tehniku. Kad prođe kriza, vlade mogu da nametnu nove zakone koji će učiniti pravila za vanredne situacije trajnim i iskorišćavaju ih da razbiju neslaganja i političku opoziciju.

Pročitajte i:  Google objavljuje „otvorene“ AI modele

Uzmite predloge za nadgledanje epidemije praćenjem podataka o lokaciji mobilnih telefona. Ovo bi mogao da se pokaže kao moćan metod praćenja širenja virusa i kretanja ljudi koji ga imaju. Međutim to će takođe biti primamljivo sredstvo za praćenje terorista – ili bilo kog drugog potencijalnog neprijatelja država.

AI postaje „tamničar tiranije“

Veštačka inteligencija postala je posebno popularan način praćenja života u okviru pandemije. U Kini termovizijski skeneri postavljeni na železničkim stanicama identifikuju pacijente sa temperaturom, dok u Rusiji sistemi prepoznavanja lica primećuju ljude koji krše karantinska pravila.

PCPress.rs Image

Razlog zbog kod je AI toliko atraktivan je njegova efikasnost u procenjivanju verovatnoća kod različitih grupa ljudi. Međutim prevelika efikasnost može biti pretnja slobodi, zbog čega ograničavamo policijska ovlašćenja merama poput naloga i očiglednog razloga za hapšenje.

Alternativa je algoritamsko postupanje policije koje opravdava preteranu silu i održava rasno profilisanje. Snowden je posebno zabrinut zbog bezbednosnih službi koje implemetiraju AI na svu ostalu tehniku nadzora koju već poseduju. „Oni već znaju šta gledate na Internetu i gde se vaš telefon kreće“, rekao je. „Sada znaju koji je vaš otkucaj srca, koliki je vaš puls. Šta se događa kada počnu da povezuju ove podatke i primenjuju na to veštačku inteligenciju?“

Pročitajte i:  AI testira reklame za vozila

Pronalaženje ravnoteže

Teško je uspostaviti ravnotežu između sigurnosti i privatnosti u najboljim vremenima, a kamoli tokom globalne krize. Snowden ne osporava težinu pandemije, ali veruje da je prolazan problem koji će se na kraju rešiti vakcinama i kolektivnim imunitetom.

PCPress.rs Image

Posledice mera koje danas uvodimo biće trajne. Zato tehnologija koju sada implementiramo mora biti proporcionalna svakoj fazi epidemije. Otvorenost vlada i konsultacije sa javnošću osiguraće da to bude u skladu s vladavinom zakona i očuva naša osnovna ljudska prava. Drakonske mere mogu biti podnošljive ako nam pomognu da prebrodimo pandemiju. Međutim isto tako moramo razmišljati o svetu u kojem želimo da živimo nakon što se koronavirus obuzda.

Izvor: TNW

Facebook komentari: