Zebra

Najmanji dron sa kamerom na svetu

Axis Vidius je kvadrikopter koji može da stane u ljudku šaku – njegova površina je nepunih 10 cm2 – ali on može da snima i strimuje video rezolucije 420p. Toliko je mali da u Americi može da se koristi bez registracije

axis

FAA (Federal Aviation Administration) je u decembru donela zakon po kojem svi dronovi moraju da se registruju do 19. februara, osim onih koji su lakši od 0,55 funti (oko 300 grama) – a Vidius jest lakši. Ne bi bio veliki problem ni da je teži, jer registracija košta samo pet dolara ako se uplati do 20. januara, ali u ovom slučaju ni to nije potrebno. Informacije iz registra su javno dostupne, a za samo dva dana od početka ovog programa, FAA je dobila 45.000 zahteva za registraciju.

Dakle, ko ne želi da se petlja sa administracijom, Vidius je prava stvar za njega. Ipak, ima nekih ograničenja: posle 20 minuta punjenja (USB), dobija autonomiju od samo sedam minuta. Koristi kontroler koji radi na frekvenciji od 2,4 GHz i njime se može upravljati pomoću samrtfona ili tableta. Narudžbine se već primaju – ko poruči do 7. januara, dobiće ga za 75 dolara, a posle toga cena će biti 95 dolara. Pa, požurite!

Pročitajte i:  Automatizacija poljoprivrede: Leteći robot za berbu voća

 

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,