Top50 Glas publike

NASA: Ljudi bi na Mars mogli da stignu do 2040.

Inženjeri iz agencije NASA su smislili novi toplotni štit na naduvavanje, a u pitanju je HIAD (Hypersonic Inflatable Aerodynamic Decelerator). Zahvaljujući njemu ljudska bića bi mogla da odu dalje u kosmos.

PCPress.rs Image

U pitanju je tehnologija zahvaljujući kojoj bi NASA ljudsku posadu i teret do Crvene planete mogla da dopremi već krajem iduće decenije. Sistem će se pre toga testirati u kosmosu, a osnovna namena mu je nežno spuštanje rakete na površinu Marsa. Takvo sletanje bi moglo da bude bezbedno i za astronaute, a zbog toga što je tehnologija napravljena da pobedi zakone fizike.

PCPress.rs Image

Spuštanje na Mars je drugačije od sletanja na Zemlju, jer je tamo aerodinamika „neprijateljski nastrojena“ prema stranim telima. Atmosfera je tanja nego na našoj planeti, a marsovski vazduh gušći (ka na preko 30 hiljada metara nadmorske visine na Zemlji). Zbog toga nije bezbedno.

Nasa je na Mars do sada poslala 40 misija, a uspešno je bilo manje od polovine. Eksperti misle da su sada pronašli način da savladaju uslove na Marsu, a u pitanju je pomenuti toplotni štit na naduvavanje.

Pročitajte i:  Zašto Elon Musk svoje vreme posvećuje Twitteru a ne misiji na Marsu?

Izvor: Mashable

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,