NASA otkriva mape zagađenja koje je prikupio svemirski alat TEMPO

NASA testira alat pre nego što bude u potpunosti operativan u oktobru.

PCPress.rs Image

TEMPO – Tropospheric Emissions: Monitoring of Pollution

NASA je objavila prve mape svog novog svemirskog alata za praćenje zagađenja nazvanog TEMPO (Tropospheric Emissions: Monitoring of Pollution). Iako nije začuđujuće da alat otkriva veće stope zagađenja u metropolitanskim oblastima, može pomoći naučnicima da bolje proučavaju kvalitet vazduha na svakih sat vremena. „Naselja i zajednice širom zemlje imaće koristi od TEMPO-ovih podataka. Ovo če imati pozitivnu promenu u decenijama koje dolaze“, napisao je Bill Nelson iz NASA-e.

Alat je lansiran u aprilu i orbitira na 35.405 km iznad ekvatora. TEMPO može pomoći naučnicima da bolje prouče uticaj zagađivača na zdravlje „na nivou naselja“. Alat može da vrši merenja po satu, pružajući uvid u efekte saobraćaja u špicu, kao i uticaje dima i pepela od šumskih požara.

Takođe, alat može pružiti uvid u to kako đubrivo utiče na poljoprivredne oblasti. Alat meri sunčevu svetlost koja se odbija od površine Zemlje, atmosfere i oblaka. „Gasovi u atmosferi apsorbuju sunčevu svetlost, a dobijeni spektri se zatim koriste za određivanje koncentracije nekoliko gasova u vazduhu, uključujući azot dioksid“, objasnila je NASA.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

TEMPO je 2. avgusta poslao svoje prve slike

NASA navodi da će svoje podatke deliti sa partnerskim agencijama, uključujući Agenciju za zaštitu životne sredine (EPA) i Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu (NOAA). Prca merenja su završena nešto ranije ovog meseca. Nakon toga, timovi su bili zauzeti proverom i kalibracijom satelitskih sistema pre redovnih operacija koje počinju u oktobru. NASA na podatke gleda kao na blagodat u svojoj potrazi za postizanjem klimatskih ciljeva Bajdenove administracije.

TEMPO je 2. avgusta poslao svoje prve slike, prikazujući koridor I-95 na severoistoku (područja Njujorka, Filadelfije i Vašingtona, DC), deo juga (centralni i istočni Teksas koji se proteže do Nju Orleansa) i deo jugozapada (od Los Anđelesa do Las Vegasa). Kao što se i očekivalo, mape otkrivaju veliku gustinu azot-dioksida u gradovima i njihovim prigradskim naseljima.

„Detaljni prikazi tri regiona pokazuju visok nivo azot-dioksida u gradovima ujutro i povećan nivo azot-dioksida iznad glavnih autoputeva“, navodi NASA. „Kako dan odmiče, jutarnje zagađenje nestaje. Kasnije popodne, ono će se ponovo povećati kako gradovi ulaze u svoj drugi špic saobraćaja tog dana.”

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

„Ovog leta milioni Amerikanaca su iz prve ruke osetili uticaj dima od šumskih požara na zdravlje“, rekao je Nelson. „NASA i Bajdenova administracija su posvećeni tome da Amerikancima i onima koji donose odluke olakšaju pristup i korišćenje podataka koje pruža TEMPO. To će uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha koji udišemo, što doprinosi životu na Zemlji.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,