BIZIT 23

NASA otkriva mape zagađenja koje je prikupio svemirski alat TEMPO

NASA testira alat pre nego što bude u potpunosti operativan u oktobru.

PCPress.rs Image

TEMPO – Tropospheric Emissions: Monitoring of Pollution

NASA je objavila prve mape svog novog svemirskog alata za praćenje zagađenja nazvanog TEMPO (Tropospheric Emissions: Monitoring of Pollution). Iako nije začuđujuće da alat otkriva veće stope zagađenja u metropolitanskim oblastima, može pomoći naučnicima da bolje proučavaju kvalitet vazduha na svakih sat vremena. „Naselja i zajednice širom zemlje imaće koristi od TEMPO-ovih podataka. Ovo če imati pozitivnu promenu u decenijama koje dolaze“, napisao je Bill Nelson iz NASA-e.

Alat je lansiran u aprilu i orbitira na 35.405 km iznad ekvatora. TEMPO može pomoći naučnicima da bolje prouče uticaj zagađivača na zdravlje „na nivou naselja“. Alat može da vrši merenja po satu, pružajući uvid u efekte saobraćaja u špicu, kao i uticaje dima i pepela od šumskih požara.

Takođe, alat može pružiti uvid u to kako đubrivo utiče na poljoprivredne oblasti. Alat meri sunčevu svetlost koja se odbija od površine Zemlje, atmosfere i oblaka. „Gasovi u atmosferi apsorbuju sunčevu svetlost, a dobijeni spektri se zatim koriste za određivanje koncentracije nekoliko gasova u vazduhu, uključujući azot dioksid“, objasnila je NASA.

Pročitajte i:  IBM i NASA se udružuju kako bi izgradili Al model za nauku o Zemlji

TEMPO je 2. avgusta poslao svoje prve slike

NASA navodi da će svoje podatke deliti sa partnerskim agencijama, uključujući Agenciju za zaštitu životne sredine (EPA) i Nacionalnu upravu za okeane i atmosferu (NOAA). Prca merenja su završena nešto ranije ovog meseca. Nakon toga, timovi su bili zauzeti proverom i kalibracijom satelitskih sistema pre redovnih operacija koje počinju u oktobru. NASA na podatke gleda kao na blagodat u svojoj potrazi za postizanjem klimatskih ciljeva Bajdenove administracije.

TEMPO je 2. avgusta poslao svoje prve slike, prikazujući koridor I-95 na severoistoku (područja Njujorka, Filadelfije i Vašingtona, DC), deo juga (centralni i istočni Teksas koji se proteže do Nju Orleansa) i deo jugozapada (od Los Anđelesa do Las Vegasa). Kao što se i očekivalo, mape otkrivaju veliku gustinu azot-dioksida u gradovima i njihovim prigradskim naseljima.

„Detaljni prikazi tri regiona pokazuju visok nivo azot-dioksida u gradovima ujutro i povećan nivo azot-dioksida iznad glavnih autoputeva“, navodi NASA. „Kako dan odmiče, jutarnje zagađenje nestaje. Kasnije popodne, ono će se ponovo povećati kako gradovi ulaze u svoj drugi špic saobraćaja tog dana.”

Pročitajte i:  NASA: Kosmonautska odela nove generacije

„Ovog leta milioni Amerikanaca su iz prve ruke osetili uticaj dima od šumskih požara na zdravlje“, rekao je Nelson. „NASA i Bajdenova administracija su posvećeni tome da Amerikancima i onima koji donose odluke olakšaju pristup i korišćenje podataka koje pruža TEMPO. To će uticati na poboljšanje kvaliteta vazduha koji udišemo, što doprinosi životu na Zemlji.”

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *