Top50 Glas publike

Otkrivena tajna – kako napisati bestseler

Kompjuterski naučnici su razvili algoritam koji predviđa sa 84% tačnosti da li će knjiga imati komercijalni uspeh – a tajna leži u izbegavanju klišea i suvišnih opisa pri pisanju.

1

Naučnici su došli do zanimljivog otkrića za one koji sanjaju o tome da napišu bestseler. Naime, razvili su algoritam koji sa 84% tačnosti predviđa da li će knjiga imati komercijalni uspeh. Tehnika nazvana statistička stilometrija, koja pomoću matematičkih proračuna koristi korišćene reči i gramatiku, pokazala se iznenađujuće efektnom u prognoziranju popularnosti knjige.

Grupa naučnika sa odseka kompjuterskih nauka Univerziteta Stony Brook u Njujorku koja je razvila ovu tehniku objasnila je da stil pisanja, inovativnost, tematika, dinamika i samo postavljanje priče predstavljaju bitne faktore koji određuju uspeh knjige, ali dodaju i da ne treba zanemariti uticaj čiste sreće – koja često može biti odlučujuća. Svoju teoriju su proverili tako što su analizirali klasična dela koja su skinuli sa arhive Gutenberg projekta. Primenili su svoj algoritam na sva dela iz arhive – od naučne fantastike do klasične književnosti i poezije. Uporedili su svoje rezultate sa realnim uspehom ovih dela i došli do zaključka da su se u 84% slučajeva podudarali. Pronašli su nekoliko trendova koji se ponavljaju u uspešnim knjigama, uključujući učestalu upotrebu veznika – poput „i“ i „ali“ – i brojne imenice i prideve. Manje uspešna dela češće sadrže glagole i priloge pri opisivanju eksplicitnih radnji i stanja, kao što su „želeti“, „uzeti“ i „obećati“. Sa druge strane, uspešnije knjige sadrže reči koje opisuju procese razmišljanja, kao što su, recimo, „prepoznavanje“ ili „prisećanje“.

Pročitajte i:  Jeff Bezos će donirati većinu svog novca u dobrotvorne svrhe

2

Kako bi pronašli „manje uspešne knjige“ za svoj eksperiment, istraživači su istražili arhivu Amazona. Tako su uključili i „Izgubljeni simbol“ Dena Brauna, koji je uprkos svom komercijalnom uspehu, pokupio negativne kritike u medijima.

„Predviđanje uspeha književnih dela izaziva brojne dileme među izdavačima“, prokomentarisao je profesor Yejin Choi, jedan od autora publikacija Asocijacije kompjuterske lingvistike. „Prema našim saznanjima, naš rad obezbeđuje uvid u vezu između stila pisanja i uspeha literarnih dela. Pokušali smo da dobijemo uvid u „tajni recept“ uspešnih knjiga, ali je većina ovih istraživanja bila kvalitativna, bazirana na velikom broju knjiga i pre svega fokusirana na suštinski sadržaj (zaplet i opis ličnosti protagonista i antagonista). Analizirali smo preko 800 književnih dela, različitih žanrova, te smo stekli uvid u one stilove pisanja koji se najčešće sreću u uspešnim literarnim delima“, objasnio je Choi.

Izvor: www.telegraph.co.uk

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,