NBS oduzela dozvolu za rad Jugobanci

Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je na današnjoj sednici rešenje o oduzimanju dozvole za rad Jugobanci a. d. Kosovska Mitrovica, a njene poslove preuzima Banka Poštanska štedionica, objavila je Narodna banka Srbije (NBS).
 
PCPress.rs Image

Kako se navodi na sajtu NBS, preduzete su i sve neophodne mere kako bi se poslovi platnog prometa i raspolaganje sredstvima deponenata i štediša neometano nastavili u Banci Poštanska štedionica a. d., Beograd, koja preuzima poslovanje Jugobanke. Pre donošenja ove odluke, preciziraju u NBS, imovinu i obaveze Jugobanke preuzela je Banka Poštanska štedionica a. d., Beograd, u skladu sa ugovorom zaključenim između ovih banaka, a na osnovu zaključka Vlade Srbije, s obzirom na to da je Republika Srbija većinski krajnji vlasnik u obe banke.

Time se, dodaju u NBS, obezbeđuje kontinuitet dosadašnjeg poslovanja u mreži filijala i drugih organizacionih delova Banke od strane Banke Poštanske štedionice, kao i kako kažu, zaštita interesa klijenata Banke, ali i njenih zaposlenih. Izvršni odbor je doneo i rešenje o ispunjenosti uslova za pokretanje postupka stečaja nad Jugobankom, a Privredni sud u Nišu nadležan je za sprovođenje stečajnog postupka, dok će Agencija za osiguranje depozita vrši funkciju stečajnog upravnika.

Pročitajte i:  UNICEF: Finansijske usluge u korist dobročinstva

NBS kaže da je Izvršni odbor konstatovao da su oduzimanju dozvole prethodile aktivnosti koje su u dužem periodu bile usmerene na to da ova banka uskladi svoje poslovanje sa odredbama Zakona o bankama, između ostalog i u delu koji se odnosi na kapital. Imajući u vidu, kažu, da prethodni pokušaji pronalaženja strateškog partnera koji bi obezbedio kontinuitet poslovanja banke nisu dali rezultate, kao i to da je Banka već duži period potkapitalizovana i da ima probleme i s likvidnošću, ocenjeno je da je njeno finansijsko stanje takvo da neće moći da nastavi dalje da posluje. Takođe, zaključuje se u saopštenju, ocenjeno je da nisu ispunjeni uslovi za pokretanje postupka restrukturiranja nad Jugobankom.

Izvor: NBS

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,