Ne, nećete oštetiti iPhone 15 korišćenjem Android USB-C kabla

Tokom vikenda, nekoliko trećih prodavaca Apple proizvoda u Kini iznelo je tvrdnju da će upotreba Android USB-C kablova oštetiti vaš iPhone 15 – što se brzo proširilo internetom. 

PCPress.rs Image

U stvarnosti, ova tvrdnja je neutemeljena i nema opasnosti

Kada je iPhone 15 stavljen u prodaju, jedan neovlašćeni prodavac u provinciji Guangdong u Foshanu savetovao je kupce o “Android USB-C” kablovima u vezi sa iPhone 15. Prodavnica je ukazala da jedan kabl ima devet pinova na jednoj strani dvosmernog kabla, za razliku od 11 pinova na drugom kablu. Prodavnica je sugerisala da različit broj pinova po strani može dovesti do oštećenja iPhone uređaja.

Ova tvrdnja je, naravno, potpuni besmisao.

Veoma loš savet od strane prodavca koji nije bio Apple vrlo brzo je prepoznat na društvenim medijima i pogrešno pripisan samom Apple-u, u tipičnom maniru društvenih medija. Zatim je objavio ugledni Gizchina, bez primene kritičkog razmišljanja, iz razloga koji su poznati samo piscu i izdavaču. Istina o ovoj stvari je jasna. Oba kabla postoje i oba su u specifikaciji. Nema opasnosti da oštetite svoj iPhone “Android” USB-C kablom, ni manje ni više nego što postoji opasnost da oštetite Android telefon Apple kablom.

Pročitajte i:  Android otkriva da li je vaš telefon ukreden 

USB-C kabl nije samo dugačka bakarna žica koju priključujete. Ukupno, na USB-C kablovima postoji 24 moguća pina, sa 12 na jednoj strani unutarnjeg jezika unutar porta i oko unutarnje strane kraja kabla kako bi ga učinili dvosmernim. Kablovi se koriste ne samo za prenos podataka i napajanje, već i kao deo procesa rukovanja za regulisanje podataka, punjenje i alternativne režime između domaćina i klijenta ili domaćina i izvora napajanja. Ne mora svaki pin biti povezan ili čak prisutan na bilo kom USB-C kablu.

Nećemo duboko ulaziti u USB-C specifikaciju, delimično dizajniranu od strane Apple-a, ali to je lako učiniti ako želite. Ipak, potrebne su neke osnovne informacije o USB-C kako biste razumeli zašto je ova tvrdnja trećeg prodavca netačna. Početni USB-C pregovori takođe će sprečiti oštećenje uređaja u procesu rukovanja. Tokom ovog rukovanja, kabl komunicira napred-nazad o tome koja energija treba biti distribuirana i koja kombinacija volta i ampera treba da se primeni od uređaja za punjenje do uređaja koji treba da se napaja.

Pročitajte i:  Apple dodaje upozorenja za iPhone  

Ako proces ne pruži pouzdane informacije o tome koju energiju treba obezbediti, tada neće biti prenosa energije.

Postoje problemi sa USB-C, pri čemu je najprominentniji problem to što na prvi pogled nije lako uočiti šta određeni kabl može da uradi. Ali to nije stvarno relevantno ovde, a specifikacija je specifično dizajnirana kako bi se sprečio scenario koji je treći prodavac stvorio kako bi izazvao strah – i verovatno prodaju.

Dakle, ukratko, koristite taj “Android” kabl bez straha. Neće oštetiti vaš iPhone.

Izvor: Appleinsider

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,