Neko je razbio Windows XP aktivaciju

Algoritam za aktivaciju za Windows XP je, neverovatno, konačno potpuno razbijen, omogućavajući potpuno vanmrežnu aktivaciju, prema The Register (preko Ars Technica). Post na blogu na tinyapps pokriva post na Redditu u kojem se raspravlja o tome, ali program koji to dozvoljava očigledno postoji najmanje nekoliko meseci, verovatno lebdeći u etru kao torrent preuzimanje.

PCPress.rs Image

Što se tiče ko je kreirao softver, niko u postu na subredditu ne zna, uključujući korisnika retroreviewyt, koji ga je prvi podelio i čak nije siguran odakle su ga dobili, nagađajući da je došao negde iz torrenta.

U međuvremenu, izgleda da neko radi na obrnutom inženjeringu softvera. Korisnik koji sebe naziva Neo-Desktop ubacio je program u Github i rekao u tamošnjoj diskusiji da rade na kreiranju verzije otvorenog koda.

Microsoft je prekinuo zvaničnu podršku za Windows XP pre nešto više od devet godina. U stvari, tek 2021. godine, Windows XP je ostao najpopularniji operativni sistem u Jermeniji. A 2019. godine, Forbes je detaljno opisao studiju SpiceWorksa koja je otkrila da jedno od tri američka preduzeća još uvek ima najmanje jednu Windows XP mašinu na svojim mrežama.

Pročitajte i:  Microsoft mora da prestane da prodaje sigurnost kao premijum ponudu 

To je primoralo kompaniju da izda bezbednosna ažuriranja kada se pojavi nešto dovoljno loše. Sećate se WannaCry? Windows XP je dobio lek protiv toga 2017. Sličan eksploatacija je podstakla još jednu 2019. godine.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,