Top50 Glas publike

Nemačko-kineski konzorcijum zainteresovan za izgradnju toplovoda u BiH

Nemačko-kineski konzorcijum Engineering Dobersek GmbH i CAMC Engineering izrazili su interesovanje za izgradnju toplovoda Kakanj – Sarajevo, koji bi obezbedio grejanje građanima glavnog grada BiH energijom iz TE Kakanj.

PCPress.rs Image

Gosti iz Nemačke i Kine predstavili su zajednički predlog izvođenja projekta kroz dva modela finansiranja koji ne odudaraju od osnovnih finasijskih parametara projekta iz prezentacije JP Elektroprivrede BiH, što, kako kažu, potvrđuje kvalitet izrađene studije. Kompanije su izrazile spremnost uključenja u trenutku kada investicione procedure propisane zakonima to budu dozvolile. Zaključeno je da realizacija projekta stvara okvir za razvoj istovremene proizvodnje električne energije i toplote u TE Kakanj preko primarnih energetskih ušteda, na osnovu korisne potrebe za grejanjem, te da projekat ima dobre finansijske rezultate – za dati model finansiranja u odnosu na 20% sopstvenih sredstava i 80% kreditnih sredstava, te devetogodišnji rok za otplatu.

Realizacijom projekta snabdevanja toplotnom energijom iz termoelektrane Kakanj osiguralo bi se dugoročno pouzdano grejanje domaćim energetskim resursom područja do Sarajeva, uključujući i ovaj grad, zaključeno je na sastanku zainteresovanih strana, koji je inicirala Savezna privredna komora. Sastanku su prisustvovali predstavnici Elektroprivrede BiH, Vlade FBiH, Vlade ZDK-a, Vlade KS-a, JP Toplane Sarajevo, Fonda za zaštitu okoline i JP Autoputevi FBiH.

JP Elektroprivreda BiH ima u pripremi Protokol o regulisanju odnosa zainteresovanih strana za realizaciju projekta,  o čemu su se Vlada ZDK i zainteresovane opštine sa teritorije tog kantona već pozitivno izjasnile. U JP Elektroprivreda BiH očekuju izjašnjenje Vlade Kantona Sarajevo sa svojim opštinama da bi se moglo pristupiti potpisivanju protokola i daljim procedurama u izradi idejnog projekta, saopšteno je iz Privredne komore Federacije.

Izvor: SEEbiz

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , , , ,