Ženska posada idealna za let na Mars

NASA je u tajnosti razmatrala plan za slanje misija na Mars koju bi činila isključivo ženska posada, tvrdi se jednom starijem izveštaju koji za temu ima „seksualnu dinamiku“ među astronautima.

PCPress.rs Image

Taj izveštaj je pokazao da je američka svemirska agencija razmatrala uvođenje striktne polne podele među potencijalnim učesnicima dugih misija, tvrdi astronautkinja Helen Sharman, prva Britanka koja je letela u svemir.

Sharman tvrdi da je izveštaj, nastao pre nekoliko godina, napisan sa ciljem da se „pozabavi“ temom „nečistih mislikoje bi mogle da izazovu probleme kod mešovitih posada na dužim misijama.

Starost dokumenata se može objasniti i očiglednim nedostatkom razmatranja međusobne istopolne privlačnosti. „Pre nekoliko godina čula sam za taj izveštaj. NASA ga nikad nije objavila, ali je on nastao upravo sa ciljem da se vidi kakav bi sastav posade bio potreban, s obzirom na pomenute razloge“, rekla je britanska astronautkinja.

„Posade bi, prema izveštaju, trebalo da budu istopolne, sačinjene samo od muškaraca ili samo od žena“, rekla je Helen Sharman. Izveštaj, međutim, daje prednost ženskim posadama, navodi se u njegovom zaključku, „zbog toga što su one mnogo superiornije kada je saradnja njihovih članova u pitanju“.

Pročitajte i:  Hubble ponovo radi: "Vatromet" u svemiru

Dodatna korist od takvih posada bila bi u činjenici da je ženama dnevno potrebno manje kalorija, što je veoma značajno za takve misije kod kojih se meri svaki gram tereta koji se unese u svemirsku letilicu.

Izvor: 021

Facebook komentari:

Tagovi: , , , ,