Njujork zabranio TikTok na uređajima vlade iz bezbednosnih razloga

Njujork je u sredu zabranio TikTok na uređajima u vlasništvu vlade, navodeći bezbednosne brige, čime se pridružio drugim gradovima SAD-a.

PCPress.rs Image

TikTok koristi više od 150 miliona Amerikanaca. Društvena mreža u vlasništvu kineskog tehnološkog giganta, suočio se sa sve većim napadima od strane američkih zakonodavaca za zabranu širom države zbog mogućeg uticaja Kine.

TikTok predstavlja bezbednosnu pretnju gradskim tehničkim mrežama prema saopštenju administracije gradonačelnika Njujorka. Od agencija u Nju Jorku traži se da uklone aplikaciju u roku od 30 dana, dok zaposleni gube pristup aplikaciji i njenoj web stranici na uređajima i mrežama koje su u vlasništvu grada. Država Njujork je već zabranila TikTok na mobilnim uređajima u vlasništvu države.

TikTok je saopštio da nije delio američke korisničke podatke sa vladom Kine i da su do sada preduzete broje aktivnosti kako bi zaštita privatnosti i bezbednost korisnika bila bolja.

Najviši američki bezbednosni zvaničnici, kao što je direktor FBI Kristofer Rej i direktor CIA Vilijem Berns saopštili su javnosti da TikTok predstavlja javnu bezbednosnu pretnju. Rej je u martu ukazao da vlada Kine koristi TikTok za kontrolu softvera na milionima uređaja i podstiče narativ za podelu u Americi.

Pročitajte i:  Kevin O’Leari želi da kupi TikTok sa popustom do 90%

Prema poslednjim istraživanjima gotovo više od polovine odraslih Amerikanaca podržava zabranu TikToka. Veliki broj američkih država i gradova ograničili su TikTok na uređajima vlade. A Montana je nadavno kreirala nacrt zakona o zabrani aplikacije širom države. Ovaj zakon najverovatnije stupa na snagu 1. januara sledeće godine.

Facebook ili Meta, Instragram ili druge društvene mreže kada se zabrane u drugim država tada je reč o cenzuri. Gotovo ceo zapadni svet spreman je da proglasi Rusiju za „gvozdenu državu bez ikakve slobode“ u slučaju ukidanja YouTuBe ili neke društvene mreže. Sa druge strane, kada Amerika zakonom zabranjuje TikTok onda je reč o obdrani slobode i demokratije.

Sa druge strane, ukoliko je TikTok zaista u toj meri opasan, kako se Americi dogodilo da bude u toj meri tehnološki zaražena? Postavlja se isto pitanje i kada je u pitanju upotreba Huawei opreme širom Amerike.

Izvor: reuters.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,